Velence talán az a város ahová mindig érdemes elmenni, hiszen rengeteg meglepetést tartogat, de ilyenkor, május végén június elején talán van egy kis plusz motiváció ami miatt az ember Olaszország felé veszi az irányt és ez nem más mint a Salone Nautique di Venice vagyis a velencei hajókiállítás.

Salone Nautico di Venezia 2023

Tavaly is volt szerencsém meglátogatni az eseményt és valahogy most sem csalódtam, hiszen ami elképzelésem lehet egy vízen rendezett hajókiállításról azt itt megtaláltam.

Lévén Velencében a fő közlekedési eszköz a motorcsónak így most sem gondoltam, hogy a vitorlások lennének többségben de azért a nagy hajógyárak kint voltak (Swan, Jeanneau, Dufor, Bavaria)

Ami igazából engem idén is megfogott az az, hogy a vízzel kapcsolatos újdonságok mind bemutatásra kerültek, illetve ami ehhez az iparághoz kapcsolódik, a hajóépítő iskolákon át a SUP – okig, a vízimentőktől a búvárokig minden. Végül, de nem utolsó sorban a haditengerészet is képviseltette magát lévén az ő velencei bázisuk az Arsenal adott otthont idén is az eseménynek.

Salone Nautico di Venezia 2023

A rendezvényt idén is az északi kapun keresztül közelítettük meg, ami talán nem annyira közismert a turisták számára, hiszen ide vagy hajóval, vagy az Arsenal külső falára felszerelt „járdán” keresztül lehet eljutni.

Itt az egyik hangár van berendezve fogadócsarnoknak, ahol rögtön Carlo Borlenghi fotókiállítását csodálhattuk meg. Ezután a hangáron áthaladva értünk az Arsenal belső udvarába – öblébe ahol a hajók nagy része horgonyzott. A kisebb pavilonok és a szárazdokkok felé haladva különböző átlátszó fenekű hajókat, foilos és búvárkodással kapcsolatos eszközöket,  SUP – okat illetve felfújható úszó alkalmatosságok arzenálját csodálhattuk meg. A versenymotorcsónakok sem maradhattak el, amit a Motonautico szállított a kiállításra.

Itt nem messze az egyik toronyépületben idén is a hajóépítő iskolák kaptak helyet ahol betekinthettünk a lapos fenekű csónakok készítésének titkaiba.

Innen visszafelé indultunk és minden hangárépületben találtunk valami érdekességet. Ebben az évben is készítettek újrahasznosított anyagokból a Torinói egyetemisták, tavaly egy háromszemélyes skiff idén egy Moth volt az újdonság. Nem maradhattak el a gondolakészítők sem, nekik is jutott egy csarnok.

Idén is a Rio delle Galeazze volt a kisebb vízi bemutatók helyszíne, ahol a kis dinghy – k és a gondolák kipróbálása mellett vízimentő bemutatót is megcsodálhattunk. 

A csónakmotorokból is igen komoly választék volt (hiszen errefelé van rá igény) ahol már 600 LE – s darabbal is találkozhattunk.

A négynapos eseményen emellett rengeteg színpadi beszélgetés volt az iparágról, a fenntarthatóságról és rengeteg újdonságról is. Idén sem maradhattak el a vitorlás versenyek az esemény kísérőprogramjaként (modell és kishajós), illetve a kiállításon bemutatták a Venice Hospitality Challenge részleteit is amit idén rendeznek meg 10. alkalommal.

Összességében megint egy izgalmas vízi kiállítást tekinthetett meg mind a 30.000 látogató aki ellátogatott a vizek városába…