A Classic Boat Show, a régi hagyományos hajózás és vintage hajók ünnepe és seregszemléje, amely idén is visszatér Genova – ba. A kiállítás május 17. és 19. között kerül megrendezésre a Marina Genova – ban amely közvetlenül a reptér mellett található. A klasszikus hajókból elég sok megjelenik majd a rendezvényen, de hirtelen talán kettőt érdemes emíteni. Az egyik a Tirrenia II, amely idén ünnepli építésének 110. évfordulóját, valamint az 1994-ben épült Pandora szkúner is a kikötőben horgonyoz majd. A kiállításról nem hiányozhatnak a művészek, makettkészítők és fahajóépítők sem. A szervezők több mint 10 000 látogatót várnak a rendezvényre, amely egy időben kerül megrendezésre a Yacht & Garden, kiállítással, amit idén tizenhatodik alkalommal rendeznek +.

A kiállítás ideje alatt mind a vízen, mind a szárazföldön lesznek kiállítva klasszikus és vintage vitorlások és motorcsónakok egyaránt. A rendezvény fő védnöke a Marina Militare vagyis az Olasz haditengerészet. A látogatókat és a kiállítókat a ligur konyha remekei, bár és zenei programok várják majd a rendezvényen. A ligur főváros ismét egyedülálló lehetőséget kínál a klasszikus hajók szerelmeseinek egy találkozóra idén is, ahol testközelből csodálhatjuk meg majd a legszebb hajókat.

Jó pár hajó a kiállításon ünnepli kerek évfordulóját talán ezekről is érdemes szót ejteni. A Tirrenia II. – ről már volt szó, ezt a 110 éves 18 méter hosszú hajót 1914 – ben bocsátották vízre a Southampton – i H.R. Stevens hajógyárban. A terveit az angol, Frederick Shepherd készítette. Ez a teakfából épített gaff ketch Európa, a Földközi – tenger, az Atlanti – óceán és a Karib – tenger vizein is hajózott már az elmúlt évtizedek során.

A Pandora szkúner 30 éves születésnapját ünnepli majd a Classic Boat Show alkalmával. Ezt a 30 méter hosszú fenyőből épült hajót 1994 – ben a Petrozavodsk – i Grumant hajógyár építette Oroszországban a szentpétervári Andrey Ahkmeton tervei alapján. A formavilága leginkább a tizennyolcadik század végi Nagy péter által építtetett Balti – tengeri flotta hajóira emlékeztet.

Egy másik évfordulós a Marina Militare 1974 – es marconi cutter – e, a Chaplin is ott lesz a rendezvényen amely 50. születésnapját ünnepli. A hajót 2008 – ban a Genova – i Novi család adományozta a haditengerészetnek. Lesz még évfordulós az Amore Mio (1964) szkúner és a Brick II (1954) mely hajók a 60. és 70. évfordulójukat ünneplik.

Emellett még a teljesség igény nélkül az alábbi hajók jelezték részvételüket az eseményre: Barbara (1923), Quarta Santa Maria (1993), Windrift (1971), Paulena (1966), Tulli (1960), Rondine II (1948), Half Moon (1982), Magim (1979), Margaret (1926), Crivizza (1966), Seven Seas (2000), Il Moro di Venezia I (1976), Greylag (1932), Armelea (1969).

A hajók mellett a művészetek is képviseltetik magukat a Classic Boat Show – n, ahol a kikötőben felállított sátrakban festők, művészek, kézművesek és egyesületek pavilonjai is helyet kapnak. Szintén kiállít a Marina Militare, illetve az egyesületek közül a Venturieri di Chioggia, az A.B.I.L. (Associazione Barche in Legno)), Lega Navale Italiana, Roberto Guzzardi – Cantiere del Mare, a Vela e Legno Romagna, a Congrega del Passatore. A művészek között Emanuela Tenti, Lino Pastorelli festő, valamint az Arte al Terzo által készített hagyományos Adria vitorlásmodellek is helyet kapnak majd.

A rendezvény teljes időtartama alatt megtekinthető lesz a „Gozzok – tól a nagy vitorlás hajókig” című kiállítás, amelyet a Porto di Genova Authority & Society Club haditengerészeti modellező csoportja állított össze.

Az Accademia Ligustica di Belle Arti, Gloria Bertolone, Franco Casoni, Maria Grazia Dallera, Davide Holzknecht és Pietro Ravecca munkáival „Fák és figurák” című kiállítás is látható lesz majd.