A Klasszikushajok.hu – n korában már foglalkoztunk a New York osztályok kisebb hajóival, először a NY40 és NY50 – esekkel (https://klasszikushajok.hu/2023/03/16/a-new-york-40-es-50-osztaly-tortenete/) majd később a NY30 – asokkal (https://klasszikushajok.hu/2024/02/11/new-york-30-class-tortenete-a-nyyc-egyik-elso-od-osztalya/). Mostani részünkben a sorozat legnagyobb osztályának a NY70 – es nek a történetébe tekintünk bele.

A New York 70 – es osztály a Herreshoff Manufacturing Company legnagyobb one-design osztálya volt, amit valaha gyártották. A típusból összesen négy hajót építettek a New York Yacht Club legtehetősebb tagjai számára. Könnyűek és gyorsak voltak, de csak két hajó folytatta a versenyzést az első szezON után.

A NY 70 – esek merülése 14 láb volt, és akkoriban azt állították róluk, hogy a leggyorsabb hajók, amelyek egy 30 mérföldes háromszög alakú pályát végig tudnak vitorlázni kevesebb, mint 3 óra alatt.

A Tervező: Nathanael G. Herreshoff

Nathanael G. Herreshoff a tizenkilencedik század végén és a huszadik század elején az egyik legjobb jachttervező volt a világon. Az MIT – n végzett tanulmányai után a Corliss Steam Engine Co. – nál dolgozott, mielőtt bátyjához, John B. – hez csatlakozott a Herreshoff Manufacturing Co. társtulajdonosaként. Nathanael volt a cég elsődleges tervezője. Legjobb munkái között szerepelt öt America’s Cup – győztes jacht, az Egyesült Államok haditengerészetének legkorábbi torpedóhajói, valamint több tucat innovatív vitorlás jacht.

Herreshoff Manufacturing Company:

A Herreshoff Manufacturing Company a legnagyobb hajómérnöki tervező, és építő cég volt Bristolban, Rhode Island – en. John B. Herreshoff és testvére, az MIT – n végzett, Nathanael G. Herreshoff alapította 1878 – ban. Mivel Nathanael volt az elsődleges tervező és John az üzletvezető, a Herreshoff Manufacturing Company gyors gőzösöket és több száz innovatív, sikeres vitorlás jachtot gyártott. A céget 1924 – ben eladták Rudolph F. Haffenreffernek, majd 1945 – ben bezárták.

New York Yacht Club 70 Class hajói:

Mineola (529), Rainbow (532), Virginia (533), Yankee (534),

A New York 70 Class technikai adatai:

Teljes hossz:                  32.30 m / 106’

Vízvonalhossz:              21.33 m / 70’

Szélesség:                      5.89 m / 19’4”

Merülés:                        4.26 m / 14’

Rudazat:                        Cutter

Tervező:                        N.G. Herreshoff

Építő:                            Herreshoff Manufacturing Company, Bristol, RI

Építés éve:                     1899

Eredeti építési költség:   $32,594