Az E – Scow – t először amerikában álmodta meg Arnold Meyer 1924 – ben. Ez a hajótípus egyike volt a one – design osztályok úttörőinek az USA – ban. Az első hajót még 1924 – ben a Johnson Boat Works építette White Bear Lake – ben, Minnesota államban. A gyár sajnos nem élte meg a 75. jubileumát hiszen 1998 – ban bezárt. Ekkor a Melges Performance Sailboats, vette át az E – Scow – nak a teljes gyártási folyamatát.

A scows fejlődése amerikában valamikor 1895 körül kezdődött. Az E – Scow gondolata először az Inland Lake Yachting Association 1923 – as meetingjén merült fel. Ekkor még fából készültek majd 1976 óta az FRP testek dominálnak.

Az E – Scow egy szabadidős vitorlásnak készült, eredetileg fából, de manapság üvegszálas szendvicsszerkezettel épül, és a fa már csak maximum a deckeken díszíti a hajókat. A hajónak frakcionált sloop rudazata van, amely lehet alumínium vagy fa is. A forstág jóval a hajó orra mögött van hasonlóan a klasszikus cirkálókhoz.

A hajótest scow formájú kis kormánnyal és két oldalon svertekkel szerelve. A hajó összesen 438 kg és mindehhez 30 m2 vitorlával rendelkezik széllel szemben, illetve egy 51 m2 spinakkert lehet használni még hátszélben. A hajó merülése 1,14 m leengedett sverttel. Ami nagy előnye, hogy súlyánál fogva könnyen szállítható még személyautóval is.

A hajóosztály életét a National Class E Scow Association fogja össze. A szervezet igen aktív, mert 1994 – re már Texas – ban, Colorado – ban, Wisconsin – ban, Minnesota – ban, Michigan – ben, New Yorkban és New Jerseyben is önnálló flották hajóztak.

Egy 1994 – es tanulmányban Richard Sherwood ezt írta: „Ez egy nagyon gyors és kifinomult hajó, amely gazdag múlttal rendelkezik”.

A 100 éves évfordulón több helyszínre is ellátogat a flotta, hogy méltóképpen megünnepeljék ezt a jeles évfordulót. Április végén három napig Charleston –  ban versenyeztek, majd májusban a Lake Geneva – on Wisconsinban mérik össze a tudásukat.

Gary Jobson is befejezte az A Century of Racing E Scows című könyvét, ami az osztály történetét mutatja be, és amelyet az osztályszövetség online áruházában lehet megvásárolni. A könyveladásokból származó összes bevétel közvetlenül az E – 100 alapba kerül, amely segít majd abban, hogy a többi ünnepi versenyt is magas színvonalon rendezzék

Az E Scow technikai adatai:

Tervező:               Arnold Meyer Sr

Első gyártás:        1924

Építő:                   Johnson Boat Works, Melges Performance Sailboats

Legénység:           3 – 5 fő

Súly:                    438 kg

Merülés:               1,14 m

Építés anyaga:      fa és üvegszálas műanyag

LOA:                    8.53 m

Beam:                  2.06 m

Nagyvitorla:          21.2 m2

Orrvitorla:            8.8 m2

Spinnaker:            51 m2