Több oktatóként eltöltött év után Steven úgy döntött, hogy létrehozza saját vitorlásiskoláját. A régi tengeri kereskedelmi hajózásra, és ezen világ örökségére érzékeny tengerészek képzését tűzte ki célul, ezért egy hagyományos szkúnert választott oktatóhajóként. Ma bemutatja nekünk az iskoláját és a vitorlás hajóját.

Ez egy egyedi vitorlásiskola koncepció.

„Szerettem volna egy olyan vitorlásiskolát létrehozni, ahol nem a tenger legyőzésére törekszünk, hanem a tengerrel való harmóniára.”

Ezután Steven elkezdett egy olyan vitorlást keresni, amely megfelelt a céljainak. Vagyis egy időre félretenni a teljesítményt és a teljesítménykényszert, az időjárásra, a térképek használatára, az árapályra és a tengeri életre koncentrálni.

„Tehát nem modern versenyhajóra volt szükségünk, hanem inkább egy hagyományos hajóra, hogy jobban eltölthessük az időt a hajó tempójában élve.”

A koncepció pontos meghatározása után maradt a legnehezebb rész: a megfelelő partnerek megtalálása, a finanszírozás és az összes adminisztratív eljárás elindítása. Ez egy hosszú epikus út volt, de idővel sikeresnek bizonyult!

Ez egyik legfőbb és legnehezebb kérdés a hajóvásárlás volt, mert az ilyen hajók nem állnak rendelkezésre korlátlan számban.

Ezzel egy időben Steven a különféle régi hajók hirdetéseit nézegette. Kritériumainak és költségvetésének végül csak egy hajó volt, ami megfelelt: egy fa szkúner. A hajó egy amatőr vitorlás, a 90 – es évekből, amit eredetileg egy világkörüli útra építettek, de soha nem indultak el vele. A vásárlás után a Celtic, végre újra útra kelt új tulajdonosaival: Stevennel és társaival.

Vásárláskor a szkúner csak 6 fős volt. Steven ezután elvégezte a szükséges módosításokat, hogy akár 8 ember is vitorlázhasson és élhessen a hajón.

„Először is biztonsági felszereléseket kellett venni, mint például az EPIRB, illetve a belső terekben is átalakítások voltak szükségesek. Ami a rudazatot és a kötélzetet illeti, néhány fejlesztés itt is történt. Módosítottunk az elülső fedélzeti terveken, illetve a vitorlázaton is a könnyebb kezelhetőség érdekében.”

A cél a Celtic teljesítményének javítása volt, a széllel szembeni vitorlázás során, valamint a vitorlák leeresztésének megkönnyítése. A hajón most jelenleg így hat vitorla van.

Kapitánya nagyra értékeli a hajó kényelmét. – Ez egy nagyszerű tanulóhajó, amelyen nagyon jó vitorlázni. A belső tér nagyon tágas. Navigációs résszel, személyzeti kabinnal, nagy szalonnal, kényelmes WC-vel / fürdőszobával van szerelve.

Steven dicsérte a Celtic offshore tulajdonságait: „Nagyon jól megy enyhe időben is.” A hajó nehéz és hosszú kielje miatt nagyon stabil, ami nagyon kellemes lehet a tengeri betegségre érzékenyeknek…

„A tanfolyamok 2023. május végén indultak, és augusztusban voltunk vele a tengeri dalok fesztiválján Paimpol – ban!” . Ma az iskola szponzorokat keres a Celtic fenntartásához és fejlesztéséhez.”

Steven azt is tervezi, hogy távolabbi helyeket is meglátogatnak a szkúnerrel, mint például Norvégia, Izland vagy akár Grönland is.