Száz évvel ezelőtt Szentiván éjjelén a stockholmi városházát rengeteg színes program keretében adták át. Az események egyik leglátványosabb programja egy vitorlásverseny volt, melyet a főtér előtt a Riddarfjärden – ben rendeztek meg.

Idén június 16 és 18 között rendezik meg a stockholmi városháza első száz éves fennállásának emlékére a versenyt ismét. 1923 – ban 131 hajó versenyzett csillogó napsütésben és jó szélben. Idén, száz évvel később kicsit több mint 80 hajó adta le nevezését a versenyre! Ezen vitorlások közül húsz olyan van, amely már 100 évnél idősebb és a jelenlegi mezőnyben lesznek olyan hajók is melyek részt vettek az eredeti regattán is!

A versenyen nem csak klasszikusok indulnak hiszen a hölgyeknek ugyanebben az időpontban és helyszínen rendeznek Sprint versenyt J-70 –es hajókkal.

A száz év alatt kicsit a nevezési díjak is változtak, mert eredetileg 1 svéd korona volt a nevezés, a mostani versenyre viszont ez már 400 koronát kóstál. A versenyző flotta igenszínes kis és nagyhajók egyaránt illetve vannak fiatalabb és 100 évnél öregebb hajók is.

A mostani versenyen öt 1900 előtt épült jacht vitorlázik majd, a Siri (1893), a Fredonia (1898), és három skerry – cruiser, mint például az SK 150 Beatrice Aurore, a gaffos SK 95 Irmelin és a valaha épített leghosszabb SK 75 Bacchant. Szintén a rajtvonalon lesz majd az egyik legtöbbet emlegetett 12mR a Pricess Svanevit (1930) is, melyet nemrég újítottak fel eredeti formájában.

A verseny első rajtja június 16 – án, pénteken délelőtt tizenegy órakor lesz. Az eseményt a Riddarfjärd partjáról rengeteg helyről lehet majd követni, de talán  az egyik legoptimálisabb spot a városháza elé kihelyezett ponton lesz majd, ahol a világ legszebb klasszikus jachtjaiban gyönyörködhetnek majd a nézők.

Photo by Åke Cyrus