Idén szeptember közepén került sor a 2023 évi Maldon Town regattára. A kis kelet angliai tengerparti városban igen fontosak a vitorlás hagyományok így évről évre összejönnek szeptember közepén egy verseny illetve  vízi parádé erejéig a klasszikus hajók.

Idén a verseny a nyár utolsó napjának bizonyult. A nyári időjárásban, kezdetben  enyhe, majd leálló szélben vitorlázott a mezőny. A versenyre hét osztályban összesen harminchárom hajó nevezett. A Gaffed rigg – es hajók kicsit meg tudtak lépni a többi osztálytól, hiszen a gaff feletti vitorláikkal könnyebben be tudták fogni a gyengébb magasabban lévő szeleket is, illetve ők még tudták hátszélvitorláikat is használni mielőtt a szél teljesen leállt.

„Igen, általában mindenki szeretne egy trófeát nyerni, és ez jó azoknak, akiknek ez sikerült is. De számunkra a 8 tonnás Gauntlet Bardu – n ez az esemény nem a győzelemről, hanem a részvételről szól. Az hogy megélhettünk egy csodás napkeltét a vízen, hogy olyan klasszikus hajók közelében vitorlázhattunk, mint a gyönyörű Albert Strange által tervezett Firefly vagy a lenyűgöző, Maria. Ezek azok az élmények amiért érdemes ilyen regattákon részvenni.”

A második versenynapon kellemes hátszélben indult a mezőny Maldon – ba, hogy dagálykor érkezzen a kikötőbe. Ez a futam már inkább vitorlás felvonulásként értékelhető mintsem komoly versenyként. Az esemény díjátadója, a Maldon’s old sail loft – ban volt. A modern Bermudian yachts kategória győztese, Lawrence Weldon: Twister Susanne – ja lett, ahol a díjat a 15 éves Benjamin Weldon vette át immáron harmadszor. A large and small smacks classes – t Charlotte Ellen, illetve a Skylark nyerte, gaff rig cruising yacht – ok győztese pedig a Nutmeg lett.

„Ez egy csodálatos rendezvény volt ismét, de – és ezt már tavaly is említettem – több támogatóra és segítőre van szüksége a rendezvényen. Rengeteg önkéntes már most jelezte, hogy szívesen segítenének a jövő évi, szeptember 21 – i versenyen”

A verseny honlapja: www.maldonregatta.org.uk