Ha szeretnénk a hagyományos fahajókból vagy a modern klasszikusokból egy kis ízelítőt, akkor biztos érdemes lesz ellátogatni ősszel a Southampton International Boat Show, Classic & Day Boat Zone – jába, amelyet a Classic Boat Magazine szponzorál.

A lugger – ektől a daysailer – eken át, a gaffos klinker palánkos klasszikusokig lehetőségünk lesz beletekinteni, hogyan is készülnek ezek a hajók. Emellett a kötélkészítéstől, a csomózáson át a fuxolás rejtelmeit is megcsodálhatjuk majd. Előadásokban sem lesz hiány, folyamatos klasszikus hajós programok várják a kilátogatókat ebben a zónában.

A kiállításon még találkozhatunk hagyományos klinker palánkozással épült fa versenyhajókkal, klasszikus vörös és barna vitorlákkal, de a legújabb csúcstechnológiás elektromos meghajtási rendszerekkel is melyeket klasszikus hajókba építenek.

„Ez a „sziget” a SIBS – n ami mindig nagy vonzerőt jelent a látogatók számára” – mondja a Classic Boat Magazin szerkesztője, Rob Peake. „A Classic Boat Magazine örömmel támogatja a Classic és Day Boat Zone – t, amely az év legszebb fahajóinak bemutatója is, és egy olyan hely, ahol a klasszikus hajók szerelmesei összegyűlhetnek. Szerkesztőségünk ott lesz a bemutatón, hogy mindenkivel csevegjen, aki értékeli azokat a hagyományos hajóépítő szakmákat, amelyet a zóna kiállítói a mai napig is a legnagyobb odaadással űznek.”

A lenyűgöző tervezésű és építésű klasszikus csónakok letisztult vonalaiban gyönyörködve a látogatók gyakorlati tapasztalatokat is szerezhetnek, megnézhetik és elsajátíthatják az ősi hagyományos hajóépítési technikákat, amelyek ezekhez a mesterségekhez szükségesek. A színes program egyik kiemelkedő része lesz a Csónaképítő Akadémia munkatársainak és hallgatóinak munkája, akik a show alatt egy klasszikus hajót fognak építeni, bemutatva a  gőzölt fabordák hajlítását vagy a különböző famegmunkálási technikákat

A Classic és Day Boat Zone – ban a kötélkészítés és a csomózás rejtelmeibe Sue Pennison, és az International Guild of Knot Tyers segít majd.

A klasszikus nem mindig azt jelenti, hogy „régimódi”, pont ezért számos cég bemutatja, hogyan lehet hagyományos stílusú jachtokat korszerűsíteni a modern meghajtási rendszerekkel. A Nelson Motor Yachts a 60 éves Nelson 18 – at mutatja majd be, amely immár két felépítménnyel kapható, elektromos, dízel vagy hibrid hajtással.

És ha mindezek a szárazföldi programok nem elegendőek, számos klasszikus jacht található a bemutatókikötő pontonjain, és még akár egy kora esti vitorlázásra is adódhat lehetőség a klasszikus 47 méteres holland Thalassa – n a Try – a – Boat+* szolgáltatással. A holland flotta egyik legszebb és leggyorsabb tengeri vitorlása, a Thalassa hagyományosan szerelvényezett, de már a modern kor előírásainak megfelelően lett építve.

Jegyek és további információk: www.southamptonboatshow.com/visitor-information/tickets/