A Concarneau Halászati Múzeum megkezdte a Commandant Garreau, egy régi, 19. századi fa mentőcsónak helyreállítását, amely korábban áthajózott az Ecole des Glénans – on. A múzeumban a nagyközönség számára is megtekinthető a felújítás, amely gyönyörűen megmutatja a korabeli hajóépítési stílusokat.

A Commandant Garreau a Concarneau – i Halászati Múzeum egyik ékessége. Ezt az 1894 – ben készült evezős mentőcsónakot 1985 – ben kapta meg az intézmény. A hajót az múzeum udvarára vitték ahol a felújítás megkezdődött. A felújítás előtt még egy fedett helyet kellett építeni az evezőscsónaknak hogy a munkákat zavartalanul el tudják végezni.

A hajó felújítására kiírt pályázatot Cornouaille – i hajóépítők nyerték meg, akiknek két embere folyamatosan a hajón dolgozott. Ezzel párhuzamosan azonban a múzeum is szervezett olyan workshop – okat, ahol a helyi lakosság is részt tudott venni a felújításban, illetve a Concarneau – i Pierre Guéguin középiskola tengeri hajóépítő szakának diákjai is sokat segítettek.

A hajót Le Havre-ban bocsájtották vízre a normandiai Grandcamp mentőcsónak állomáson, majd a háború után a Glénans iskolába helyezték át, majd később a múzeumba került. Ezen időszak alatt a hajón történt némi változás de a felújításnál az eredeti állapotokat szeretnék helyreállítani.

Ezekből a 10,1 méteres kenukból, minimális változtatásokkal ugyan, de  körülbelül 40 darabot építettek összesen. A hajót 10 evezős és egy kormányos használta, és akkoriban 10 000 frankba került az építésük. A korabeli gyártási módszerek tanúságaként, a Commandant Garreau dupla mahagóni palánkozással készült egy vas vázszerkezetre. Az egyes rétegek között viaszos vászon biztosította a vízzáróságot, míg a belső vasbordák merevítették az egész testet.

A hajóépítők először ezeket a palánkokat cserélik majd ki egyesével, de mindig csak egy kisebb területet hogy az akkor kor építési stílusának megfelelően történjen a felújítás is. A bordák felújítása és a palánkok kicserélése után a csónak felélzete, valamint orr és fartőkéje következik majd…