15 év szerelem és kormányzás után Inigo Strez, a Hallowe’en kormányosa megvásárolta ezt a csodálatos Fife yachtot.

Egyáltalán nem újkeletű dolog, hogy egy jacht kapitánya, később a tulajdonosa is lesz, de egy ilyen csodálatos fa yacht esetében ez ritkaságszámba megy. Tizenöt éve történt, hogy a Kiwi származású Inigo Strez először lépett a Hallowe’en fedélzetére. Inigo Strez korábban a Merrymaid – nek, egy 1904 – ben épült Camper & Nicholsons gaff cutter – nek is volt már a kormányosa. Ezt a hajót a Southampton Yacht Services – nél történt restaurálása során ő felügyelte, majd azt követően a földkerülő útjának egy jó részén ő kormányozta. Később a Mystere nevű 40 méteres Vitters sloop – al vitorlázott Francia Polinéziában, amikor is megtalálták azzal az álláslehetőséggel, hogy a Hallowe’en – re kormányost és szakácsot keresnek. Ebben az időben cserélt gazdát a hajó, amit egy konzorcium öt ír tulajdonossal vásárolt meg: Mick Cotter, Declan Hayes, Fran Rhatigan, Daniel O’Connor és John Sisk. Kicsit furcsának tűnhet, hogy Inigo maga nem vett részt az állásinterjún, de nem tudta otthagyni Mystere – t, így élettársa, Robyn – aki akkor Franciaországban tartózkodott – ment el mindkettejük helyett az interjúra, aminek eredményeként mind a ketten megkapták az állást.

„Robyn mindig is azt állította, hogy az ő személye miatt kaptuk meg az állást, nem pedig az önéletrajzom miatt” – mondta Inigo.

Az öt ír tulajdonos közül John Sisk 2022 szeptemberében meghalt, a többiek pedig úgy döntöttek, hogy eladásra bocsátják a Hallowe’en – t. A hajóra nem volt túl sok érdeklődő így megkérdezték a kormányosát is. „Hogyan mondhatnék nemet a világ legszebb jachtjára?”

A Halloween – t William Fife III tervezte és építette 1926 – ban JFN Baxendale ezredes számára. A hajó nem 15mR yachtnak épült de az osztályelőírásokba belefér. Vízre bocsájtásának évben nem csak abszolútban nyerte meg a Fastnet Race – t, de azzal az idővel 1939 – ig pályarekorder is maradt. Eredetileg cutter – ként versenyzett, majd később lett átalakítva gaff yawl – á, és ezután át is nevezték Magda XII – re, majd Cotton Blossom IV – re.

Cotton Blossom IV – ként több éven át versenyzett a Földközi – tengeren, majd visszatért az Atlanti-óceánra, új tulajdonosa, Alfred Larsen, vezetésével. Ebben az időben a Cotton Blossom IV lett a Royal Norwegian Racing Clubs zászlóshajója, és számos alkalommal kormányozta Norvégia leendő királya, Olaf herceg.

Puig Vela Clàssica Barcelona\rXII Edition\rJuly 10-13, 2019

1938-ban átmerészkedett az Atlanti – óceánon, majd eltűnt a versenyekről. Később Walter Wheeler fedezte fel a hajót, ami végül a Newport R.I. – en található Classic Boat Museum – ba került, ahol már nagyon várta a szükséges felújítását. A hajó a múzeumban visszakapta eredeti nevét a Hallowe’en – t és emellett nagyon sok mindent restauráltak rajta. Az összes tölgy bordát kicserélték, a palánkok cseréje is megkezdődött, és a múzeumban sok réz veret is megújult. Öt év New Portban végzett munka után az anyagi erőforrások elfogytak, így a Hallowe’en – nek új tulajdonost kellett keresni. Ezután a hajó visszatért a Földközi – tengerre, ahol Elizabeth Meyer az Endeavour (J – Class) tulajdonosa segített vevőt találni neki. Azóta a hajó több felújításon is átesett a legutóbbi 2009 – ben fejeződött be a Hamble River – i, Fairlie Restorations – nél.

A hajó azóta charterhajóként bérelhető a Földközi – tengeren, ahol rendszeres résztvevője a Klasszikus Regatta sorozatoknak, Dél – Franciaországtól, Korzikán és  Spanyolországon keresztül Olaszországig. Korábban inkább hosszab charterutakra lehetett bérelni, de manapság már csak egynapos túrák és versenyek szerepelnek a bérleti lehetőségek között.

 „Elég különleges embernek kell lennie ahhoz, hogy megértsük, mi a jó abban hogy egy légkondicionáló nélküli fajachton júliusban és augusztusban a Földközi-tengeren vitorlázunk. Azok, akik ezt csinálták, nagyon élvezték, de ez a túrázás nem minden embernek való. A Regatták izgalmasabbak. Ott vannak más klasszikus jachtok is, nagyszerű társasági események, és az emberek egyre többet jönnek vissza.”

2023 során a Halloween kilenc különböző regattán vett részt Spanyolország, Franciaország és Olaszország különböző részein, és ezek közül hatban helyszínen sikerült dobogós helyet szerezni. „Mint minden jacht legénysége, amely már régóta versenyez ezeken a Regattákon, ők is a klasszikus család részévé válnak. Mindenki jól szórakozik, de ugyanakkor a versenyen mindenki odateszi magát.”

Inigo évente körülbelül fél évet tölt Margaret River – ben, Nyugat – Ausztráliában, ahol szörfözik, és ahol hároméves kisfiával Zephyr – el, és feleségével Robyn – al egy famron élnek. Ingóhoz jövőre már családja is csatlakozik a Földközi – tengeren, amikor is a Hallowe’en egy újabb mozgalmas charter szezont  elé néz. Ebbe beletartozik egy őszi Barcelona – i tartózkodás is, ahol a Hallowe’en az elmúlt években rendszeres versenyzője volt a Puig Classic Regatta – nak, ami jövőre az America’s Cup kiegészítőversenye lesz.

 „Kiviként alig várom, hogy Új-Zéland megvédje a kupát egy európai városban is” – mondta.

A Hallowe’en – t Fife úgy jellemezte, mint „a tökéletes úri jacht, ő egy ékszer”, amivel Inigo teljes. „Nagy öröm rajta vitorlázni” – mondta. „Az egyetlen baj az, hogy ha a fedélzeten vagyok, soha nem láthatom vitorlázni. Egy nap szeretnék beülni egy RIB – be, és csak őt nézni…”

Puig Vela Clàssica Barcelona\rXII Edition\rJuly 10-13, 2019

A Hallowe’en technikai adatai:

Tervező / Építés éve:               William Fife III. – 1926

Teljes hossz:                           24.75 m – 80 ft

Szélesség:                                4.42 m – 14.5 ft

Maximális sebesség:                11 kts – 20 km / h

Utazósebesség:                        8 kts – 15 km / h

Forrás: classicboat.com – Nigel Sharp