Az 1924 – es Le Havre- i Olimpiai vitorlás regatta szellemiségét idézve idén nyáron Franciaországban három hajóosztályban (5.5mR, 6mR, 8mR) négy regattával ünnepelnek majd.

2024 – ben ismét Párizs ad majd otthont az olimpiának, ahol a vitorlás versenyeket Marseille – ben fogják tartani. Egy évszázaddal ezelőtt a 6mR, a 8mR, valamint a George Cockshott által tervezett 12ft Dinghy is olimpiai hajóosztály volt. Ebben a megemlékező modern regattasorozatban a Cockshott által tervezett 12ft Dinghy – t az 5.5mR osztály váltja majd, amely Franciaországban igen népszerű. A hajó talán alkalmasabb vitorlázni ezen a nagy hullámos atlanti partvidéken mint a kisebb 12ft Dinghy.

A helyszínek között szerepel, Port. Louis, Bénodet, La Trinité sur Mer és Noirmoutier is. A sorozatot tavaly is sikeresen megrendezték és idén még vonzóbbá kívánják tenni az amatőr versenyzők számára az egyszerűbb szabályokkal és nevezési feltételekkel. A sorozat értékelésénél a négy versenyből az egyik eredmény ejthető.

A 8mR flottában ismét vitorlázik majd a Hispania IV, amely egykor XIII. Alfonz spanyol király tulajdona volt, a Blue Red, amely jelenleg francia zászló alatt vitorlázik, de 99 évvel ezelőtt még argentin színekben az ötödik helyen végzett az Olimpián. A flottában vitorlázik még, az 1923 – as Johan Anker által tervezett Enchantment IV, és a brit 8mR Erica, amelyet tulajdonosa, David Myatt Jersey –  ből hozott át a versenysorozatra.

A Holland metre osztályok hasonló gondolatok mentén terveznek majd versenyeket az 1928 – ban Amszterdamban megrendezett olimpia emlékére. Öt év múlva lesz a 100. évfordulója annak, hogy Hollandia Gerard de Vries Lentsch a 8mR Hollandia – val ezüstérmet szerzett az amszterdami olimpián. Akkor az aranyérmet a francia Verginie Hériot szerezte meg az Aile VI – al. Jelenleg mind a két yacht versenyezhető állapotban van és remélhetőleg 100 év után újra vitorlázhatnak egymás ellen…