Kevesebb, mint egy hét van még hátra a 40. Regatta Royal – ig. A verseny különlegessége, hogy kiváló vitorlázók a legcsodálatosabb, klasszikus hajókkal vitorláznak és mindehhez a francia Riviéra egyik gyöngyszeme Cannes biztosítja a hátteret. A versenyt először 1978 – ban rendezét meg és idén ünnepli negyvenedik születésnapját. Az esemény nem mellesleg a Panerai Yacht Classic Challenge egyik állomása általában minden évben ezzel a versennyel zárul a sorozat. A versenyen a klasszikus yachtok mellett még az R yachtok, az 5.5 m osztály a Dragon és a különböző méretű Tofinou  – k is versenyezni fognak.

Szeptember 22 és 29 között közel 200 hajó fogja megtölteni a Cannes – i kikötőt, hogy méltóképen megünnepeljék a 40 éves jubileumot. Több osztályban közel harminc különböző nemzet több száz vitorlázója mérheti majd össze tudását a Cannes – i öbölben. 

A verseny honlapja:

https://www.regatesroyales.com/en/

Nem ez volt az első alkalom, hogy a Panerai Classics Yacht Challenge valamelyik eseményét sikerült meglátogatni. Porto Rotondo és Newport után Cannes is tökéletes helyszínnek tűnt, főleg annak fényében, hogy a verseny idén ünnepelte negyvenedik születésnapját. A többi helyszíntől kicsit eltérően itt valahogy a nagyközönség is jobban érdeklődött a verseny iránt igaz a szervezők is kedveztek ennek a nyitott versenyfaluval. A versenyen a klasszikus yachtok mellett a Dragon és az 5.5 m osztály is képviseltette magát. Előbbi igen népes mezőnnyel, mert nem kevesebb mint 50 dragon érkezett a rajtvonalhoz. Emellett még a Toufino – knak is lehetőségük nyílt a versenyzésre. A hajók több pályán versenyeztek, amiből a klasszikus yachtok – nak (talán nem véletlenül) a sétány előtti vízterületen tűztek pályát. A Dragonoknak és az 5.5m – eknek kicsit keletebbre Alassio felé tűztek pályát.  

A versenyfaluban inkább a shoppingolni vágyoknak volt lehetősége gyűjtögetni, de aki igazán szereti a klasszikus yachtokat az minden egyes hajó előtt el tudott időzni. Már maga a futamra való elindulás is egy ünnepség volt, amit néha hangos éljenzés néha pedig a fedélzeten zenélő skót dudás színesített.

A Regatta egy hetes volt, de idő hiányában csak két napjába sikerült beletekintenem, de valahogy most is az volt az érzésem, hogy ezeket a csodálatos hajókat legalább egyszer de ha lehetőség van rá akkor többször is látni kell..