Mikor és milyen versenyen vitorlázott utoljára két háromárbocos szkúner Anglia déli partjainál? A válasz igen egyszerű, idén első alkalommal megrendezett Richard Mille Cup – on.

Bár az Adix és az Atlantic kiemelkedett a mezőnyből, természetesen nem ők voltak az egyetlenek, melyek felkeltették a nézők és a klasszikus hajók szerelmeseinek figyelmét, amikor a Richard Mille Cup mezőnye kelet felé haladt az English Channel – en az elmúlt néhány júniusi héten.

Falmouth – ban, Dartmouth – ban, Cowes – ban és a Le Havre – i célban is, ritka látványban lehetett része annak, aki a versenyre kilátogatott, mert a mezőnyben vitorlázott még többek között a Mariquita, a Tuiga, a The Lady Anne, a Mariette, a két Moonbeam, a Kelpie és még sok más, de mind 1939 előtt épült hajó. Angliában igen komoly klasszikus flotta van de most most valami olyan különlegesség volt, ami inkább csak a Mediterrán versenyeken szokott lenni.

Ahogy a Royal Yacht Squadron elnöke, Sir James Holman mondta a Cowes – i díjátadón, és úgy szólította a hajókat, mintha rég nem látott barátok lennének: „Visszatértek, hogy versenyezzetek azokon a történelmi vizeken, amelyeken egy évszázaddal ezelőtt elődeink versenyeztek. És csodálatosan néztetek ki – igazán csodálatosan!”

A versenyt a partról is tömegek kísérték, hasonlóan azokhoz az időkhöz, amikor még királyok versengtek itt. Azokhoz a versenyekhez hasonlóan a Richard Mille Cup – on is kemény csatározás volt a dobogós helyekért.

A rendezőknek nem véletlenül esett a választása erre a négy klubra (Royal Cornwall YC, Royal Dart YC, Royal Yacht Squadron, Société des Régates du Havre)  hiszen az English Channel – en komoly történelmi tradícióik vannak a versenyzésben.

A Richard Mille Cup – on Falmouth – ban és Cowes – ban is kiváló pályaversenyeken mérték össze a tudásukat a legjobb skipperek és legénységek, illetve három túraverseny is helyet kapott a programba Falmouth – ból Dartmouth – ba, majd innen Cowes – ba és végül de nem utolsó sorban Le Havre – ba. A Dartmouth – tól Cowes – ig tartó 90 nm – es versenyen a győztes hajnali 5 órakor érkezett meg.

A viszzajelzések alapján a szponzornak a Richard Mille – nek nagyon tetszett ez az első ízben megrendezett esemény, és hosszú távon szeretne elköteleződni a klasszikus hajó regatták világában. A Richard Mille márka, amint azt a bámészkodók megjegyezték, 2008 óta támogatja a „retro” Le Mans Classic – ot, ahová minden egyes eseményre külön órát készítettek.

Bármit is hoz a jövő, az első alkalommal megrendezett Richard Mille Cup nagy sikert aratott mind a rendezők mind a szponzorok mind pedig a vitorlázók körében.