Június végén fejeződött be a 12mR yachtok Világbajnoksága a Franciaországi La Porquerolle – ben. Az eseményre 14 hajó nevezett két kategóriában, összesen 224 vitorlázóval a fedélzetükön.

A nyitónapon kedden nem rendeztek futamot Porquerolles – ban. Ennek fő oka az erős 22 – 28 kts – es keleti szél volt, ami nem feltétlen ideális körülmény a 12mR flotta számára. Két óra halasztás után így, az első rajtot szerdára halasztották.

Torben Grael, a Kookaburra II kapitánya így nyilatkozott a nap végén: „Kiváló döntés volt a rendezőségtől, hogy nem vittek ki minket. Két órát vártunk, de a körülmények nem tették lehetővé, hogy ma biztonságosan vitorlázzunk, különösen ezekkel a klasszikus hajókkal, remélem holnap lesz elég időnk a versenyzéshez.”

Szerdán, az első versenynapon is csak egyetlen futamot sikerült rendezni, mert a futam után a szél ismét megerősödött, egészen 40+ kts – ig, amiben a mezőny már nem tudott több futamot vitorlázni. A Modern hajók között a Kookaburra II (KA12) nyert, a French Kiss (F7) és a Crusader (K24) előtt. A Klasszikusok között a Jenetta (K1) zsebelte be az első helyet, a Northern Light (US14) és a Nini Anker (N15) előtt.

Santiago Lange a Kookaburra II (KA12) taktikus így nyilatkozott: „Nagyszerű verseny ez számunkra, Torben – el, a hajó pedig nagyon nagyon gyors… Remekül kezdődött a világbajnokság!”

Csütörtökön már végre három futamot sikerült vitorláznia a mezőnynek, igaz ehhez korai kelésre volt szükség, mert az első rajtot 9.30 kor lőtték. Ideális körülmények között 12 – 20 kts – es északkeleti szélben ment le két futam majd a harmadik futamban leállt ezért ezt törölték. A mezőny a vízen maradt és miután fél három felé újra megérkezett a szél még egy futamot tudtak vitorlázni.

A modern divízióban Kookaburra II (KA12) nem tudott hibázni a szerdai egy futam után ezt a hármat is megnyerte, így magabiztosan vezetett a Kiwi Magic előtt aki a szerdai negyedik hely után ezen a napon 2,3,2 helyeket vitorlázott. Harmadik helyen a French Kiss (F7) állt két ponttal lemaradva 2,3,4,4 helyekkel.

A Klasszikusok között a Jenetta (K1) vezetett 1,2,3,1 helyekkel, tőle egy ponttal lemaradva a Northern Light (US14) 2,1,1,4 helyezésekkel, a harmadik helyen pedig a Nini Anker (N15) 3,4,2,2.

A pénteki zárónapra két futam maradt. Az első futamban 10 – 12 kts – es Mistral – al, ami a második futamra 20 – 24 kts – re erősödött. Az utolsó napon még voltak helycserék a dobogón így izgalmas két futamnak lehettünk szemtanúi. A modern divízióban Torben Grael – ék ezen a napon sem tudtak hibázni így hat futamgyőzelemmel hiba nélkül nyerték a VB – t. A második a Kiwi Magic lett, avval vagy annak ellenére, hogy az utolsó futamból kizárták. Ennek a kizárásnak a French Kiss (F7) örülhetett, mert ha nem zárják ki a Kiwi Magic – et, akkor bizony nem állhattak volna dobogóra, de így ők örülhettek a bronzéremnek.

A Klasszikusok között a Northern Light (US14) korábbi két elő helye mellé egy negyedik és egy újabb futamgyőzelmet gyűjtött, így sovány egy pont előnnyel de az élre tudott állni. A Jenetta (K1) egy ötödik és egy harmadik helyet vitorlázott, amivel a második helyen várta a folytatást. A harmadik helyen a Nini Anker (N15) állt hat futam után aki ezen a napon két újabb második helyet vitorlázott.

A zárónapra szombatra 25 – 35 kts Mistral érkezett amiben ismét parton maradt a mezőny így hat futam alapján hirdettek Világbajnokot.