Az elmúlt két évben sikerült már meglátogatni a Salone Nautico di Venice – t, de idén az élet úgy hozta, hogy az északolaszországi utazásaink során a pár héttel korábban rendezett fiatalabb eseményre a II. Classic Boat Show Genova – ra sikerült kijutnunk. Ettől még nem kell és talán nem is lehet elfelejteni a Salone Nautico di Venice – t, hiszen ez sem egy nagy múltra visszatekintő kiálítás (idén öt éves) de valahogy a helyszin, mind a város mind az Arsenal, a Marine Militare bázisa mindig különlegessé teszi ezt a rendezvényt.

Az eseményre több mint 30 ezer látogató volt kíváncsi. Öt napon keresztül a Serenissima navy bölcsőjébe, az Arsenal – ban gyűltek össze az olasz hajózás és hajóépítés kiválóságai, illetve a nagy nemzetközi hajógyárak, melyek új piacokat keresve választották Velencét. A kiállításon nem csak a látogatók de a kiállítók száma is növekszik, mind mennyiségben mind minőségben. Nem csak a helyszín, de az időpont is szerencsés, mert távol van többi nagy őszi hajós rendezvénytől, ahol az újdonságokat be szokták mutatni. Mindemellet az utóbbi időben több gyártó is, már erre a kiállításra időzíti hajóbemutatóit és világpremierjeit.

A kiállításon most is kiemelt szerepet kapott az innováció, a technológia és mindemelett a fentarthatóság is. A kiállítás számait is érdemes kicsit áttekinteni: több mint 30000 látogató, 300 hajó ebből 240 víten, 270 kiállítő, 30 hajógyár, 15 világpremier, talán ez nem olyan rosz egy öt éves kiállítástól.

Az eseményt most is a Vela Spa, Velence városa, az olasz haditengerészet, és Veneto Regio kormánya támogatta.

„A Salone Nautico di Venice első kiadása kihívás és próbatétel volt az Arsenale számára, amely a rendezvény helyszíne. Most az ötödik kiállításnál tartunk, és a vitorlázás szerelmesei számára a kiállítás referenciaponttá vált.” – mondta Velence polgármestere. „Sok erőforrást fektettünk be az Arsenale helyreállításába, és azt vártuk, hogy a felhasználás összhangban legyen a történelmével és azzal, amit az évszázadok során jelentett. A kiállítók és a látogatók számának folyamatos növekedése, amit innen is köszönünk, bizonyítja, hogy igazuk volt, és hogy ez a hely valóban a hajózás és hajóépítés otthona.”

A kiállításon rendezvényei között most is megtalálhatóak voltak a vizes bemutatók, a fenntarthatóság figyelembevételével indult programok, mint például az újrahasznosított anyagokból készült hajók, gyerekprogramok, konfernciák, versenyek promótálása, mit például az ősz Venice Hospitality Regatta…

A Velencei hajókiállításon, nemcsak az innováció és a világpremierek, hanem a tenger iránti szenvedély, a hagyományok és Velence haditengerészeti történelme iránti tisztelet is kifejezésre jut.

Ami újdonság volt a kiállításon az a Wood Village, egy móló, ahol a velencei hajógyárak összpontosultak, amelyek ma is a hagyományos famegmunkálási mesterség ősi technikáival és eszközeivel készítenek csónakokat. A Giovanni Da Ponte, a Falegnameria Artigiana Pesce, az Andrea Zane, a Serenella, a Crosera, az Associazione Culturale Barche in Legno, a Dalla Pietà és a Venmar hajógyárak összesen mintegy húsz különböző méretű hajót hoztak ki a kiállításra.

Összességében ismét egy mozgalmas és látványos kiállítás volt melyet érdemes felkeresni 2025 – ben is…