133 évvel az első verseny után a Yacht – Club de France által szervezett French Cup, újra visszatér az emblematikus 12mR yacht versenyzésbe. A 2023 – as és 2024 – es szezonban több mediterrán versenyhelyszín is szerepel, illetve a 2024 – es America’s Cup is a program része lett. Eddig inkább az Észak Európai 12mR flotta volt erős ahol több versenyt is rendeztek, de szerencsére újra láthatunk majd 12mR – eket a Mediterrán térségben is versenyezni.

Visszatérés a 12mR versenyzéshez

A verseny ugyan 133 éves múlttal rendelkezik, de a Yacht-Club de France idén csak 55. alkalommal rendezi meg a versenyt. Erre az alkalomra több mint egy tucat 12mR yacht érkezik majd a mediterrán térségbe. Ezeket a 18 és 21 méter közötti jachtokat a világ legjobb hajótervezői vetették papírra. A névsor nem kisebb neveket tartalmaz, mint Olin Stephens, Clinton Crane, William Fife III. A hajótípus nem mellesleg 1908 és 1920 között olimpiai hajóosztály volt, és az America’s Cup történetében is hagytak némi lenyomatot, hiszen 1958 és 1987 között ilyen hajókkal versenyeztek a Kupáért.

A French Cup – ot, amelyet az elmúlt húsz évben nem rendeztek meg, most, újra felélesztették, hogy összehozza a 12mR jachtok mind a négy generációját a világ minden tájáról. A hajók bázisa több mint egy éven keresztül Dél Franciaországban lesz. A France Cup több klub együttműködésében jött létre (Cannes, Porquerolles, St.Tropez, Toulon, Hyères) és összesen 40 napos versenyprogramot biztosít a résztvevőknek akik a 6 kilós ezüst kupáért küzdhetnek majd. A sorozatban természetesen versenyez majd a French Kiss ésFrance is, akik a YCF színeiben, a Louis Vuitton Kupa korábbi kihívói voltak.  Ez a 12mR flotta a 2011- es Cowes – i Amerika Kupa jubileum óta a legnagyobb flotta lesz, ami valaha együtt vitorlázott.

A nagy kérdés, hogy ki nyeri el a kupát a következő két évben? Az angolok 1898 – as Cannes – i győzelme óta ez csak kilenc francia hajónak sikerült.

2023 szezon versenyei:

New York Yacht Club Annual Regatta – Június 9 – 11 (Newport R.I.)

Sail Newport Regatta – Július 7 – 9 (Newport R.I)

Metre North America Championship – Szeptember (Newport R.I.)

Regatta Royal / European Championship – Szeptember 25 – 30 (Cannes)

Autumn Cup of the Yacht Club de France – Október 1 (Cannes)

Les Voiles de Saint-Tropez – Október 2 – 7 (St. Tropez)

Europa Cup in Hyères  – Október 10 – 15 (Hyéres)

2024 – es szezon versenyei:

Season Opening  – Április 24 – május 5 (Toulon)

Pre World Championship – Május (St. Tropez)

Porquerolles’ Classic – Június 6 – 9 (Porquerolles)

World Championship – Június 6 – 23 (Porquerolles)

America’s Cup 12mR Regatta – Szeptember (Barcelona)

Regatta Royal – Szeptember 17 – 21 (Cannes)

Autumn Cup of the YCF of Cannes – Szeptember 22 (St. Tropez)

Les Voiles de Saint-Tropez  – Szeptember 23 – 28 (St. Tropez)