Az első Richard Mille Cup – ot 2023-ban rendezik majd, ahol csak klasszikus jachtok versenyeznek, a La Manche csatorna mindkét oldalán. A Richard Mille neve néhány Karib – tengeri versenyről már ismerős lehet illetve az idei Fife Regattát is a luxusóragyártó támogatta. A versenyre csak 1939 előtt épült yachtok vagy ezek replikái nevezhetnek, a nevezhető hajók minimum vízvonalhossza pedig tíz méter kell, hogy legyen.

A verseny ötlete azután született, hogy idén év elején Brest – ben egy klasszikus hajó bázis hoztak létre ezen hajók tulajdonosai. A verseny ötletgazdái az 1911 ben épült Mariquita tulajdonosa Benoit Couturier, az 1920 – ban épült Moonbeam IV tulajdonosa Richard Mille, és a Moonbeam III (1903) tulajdonosa, akik hajóiknak ebben a francia kikötőben találtak új otthont. Emellett William Collier, a GL Watson & Co ügyvezető igazgatója is nagy szerepe volt a verseny létrejöttében. Collier nem mellesleg nagy szerepet játszott abban is, hogy a hajók gazdát cseréltek és jó kezekbe kerültek, majd megtörtént az autentikus felújításuk és helyreállításuk. Emellett ezen hajók történetét is ő gyűjtötte össze.

A La Manche csatornán átívelő esemény ötletét a Classic Boat magazin  jelentette be ezen a nyáron, de már a versennyel kapcsolatos határozott terveket is lehet tudni melyet az esemény honlapján jelentettek be. A versenyrendezők fő motivációja az, hogy kihívásokkal teli sporteseményt hozzanak létre, ahol számos Inshore és Offshore tengeri versenyen mérhessék össze a tudásukat a versenyzők. „A versenyt klasszikus jachttulajdonosok rendezik minősített jachttulajdonosok számára „. A rendezők tisztában vannak azzal, hogy a különböző versenyformátumok nagyon eltérő kihívásokat jelentenek a jachtok számára, de ez talán még érdekesebbé teszik a versenyzést, hiszen a Kupát az összetett győztes nyeri majd.

Az új versenysorozatot a Royal Yacht Squadron, a Royal Cornwall Yacht Club, a Royal Dart Yacht Club és a Société des Régattes du Havre szervezi. A verseny elmaradhatatlan „kellékei” a lenyűgöző társasági események, melyre a fenti klubbok garanciát jelentenek, de a főszerep természetesen a Klasszikus hajóké lesz.

A verseny útvonala:A verseny Falmouth – ban kezdődik ahol a regisztráció után három napig part menti versenyek következnek, majd innen indul a mezőny a negyedik napon Dartmouth – ba egy 65 tmf – es túrával. Ezután megint túraverseny következik Dartmouth – ból, Cowes – ba ami 90 tmf lesz. Ezt követően Cowes ban – egy pihenőnap, majd ismét három nap part menti versenyzés következik a Solent – en és ha az időjárás és az árapály lehetővé teszi, ebben a három napban lehet egy Szigetkör is a Wight körül. A verseny utolsó szakasza egy 100 tmf – es túra lesz Le Havre – ig.

A verseny honlapja:

https://www.richardmillecup.com