A 8mR class is egy olyan ikonikus osztály, aminek a Világbajnoksága mellett nem lehet szó nélkül elmenni. A hajó a 12mR, a 6mR, vagy az 5.5mR yachtok – hoz hasonlóan egy konstruktőri osztály ahol egy képlet alapján építik a hajókat, de a designerek szabad kezet kapnak a tervezésnél. Az osztály 1908 és 1936 között összesen hét olimpián szerepelt. Az osztály legrangosabb versenye a Világbajnokság amit hosszú kihagyás után 1983 – ban rendeztek meg ismét először a Norvégiai Hanko – ban. A Világbajnokság értékelése négy különböző osztályban történik, hiszen nagyjából az elmúlt 100 évben épült hajókat versenyeztetik egy pályán. A négy kategória, a Modern (vagy World Cup valójában az abszolút értékelés), a Sira ide tartoznak azok a klasszikus 8mR – ek amelyek 1968 előtt épültek. A harmadik kategória a Neptun ahol az 1970 előtt eredeti tervek alapján épült hajók versenyeznek, és ahol csak fa árbócot és dacron vitorlákat lehet használni. A negyedik kategória a Vintage Eights (vagy First Rules class) ahol az 1920 előtt épült gaffos hajók versenyeznek.

Az idei Világbajnokságra összesen 15 hajó nevezett hat országból (AUT, GER, GBR, NED, NOR, SUI). A legöregebb hajó a mezőnyben 1918 – ban épült a legfiatalabb pedig 2014 – ben. A versenynek a Royal Yacht Squardon és a Solent adott otthont.

A világbajnokság hivatalosan már július 20. – án kezdődött, de futamot csak 22. – én hétfőn rendeztek először. A VB – n napi két futamot tervezett a rendezőség és összesen kilenc futamra volt kiírva. Az első futamot nem nagy meglepetésre a Modern osztályban vitorlázó svájci Yquem nyerte, második lett az osztrák Conquistador, és harmadik helyen végzett a szintén svájci Carron 11. A második futamot a Conquistador nyerte, második lett a Yquem és harmadik a hazai vizeken vitorlázó Miss U. Két futam után a Conquistador vezetett, második volt a Yquem 11 és harmadik a norvég Wanda.

A második nap az Yquem – é volt, mert mind a két futamot megnyerte, egy második és egy harmadik hellyel továbbra is őrizte összetett második helyét a Conquistador, és két negyedik hellyel továbbra is harmadik volt a Wanda.

A harmadik napon a két éllovas lemásolta az első napi teljesítményét, mert 1,2 és 2,1 helyeket vitorláztak, amivel továbbra is az Yquem maradt az élen két pont előnnyel a Conquistador előtt. Hat futam után már volt kiejtő, így az első futamtól visszalépett Miss U jött fel a dobogó harmadik helyére és vezetett a negyedik Wanda előtt így már hét ponttal.

A VB maradék három futamában az Yquem már nem hibázott és mind a három futamot megnyerte és ezzel együtt a Világbajnokságot is. Az ezüstérem a Conquistador – é lett a bronz pedig pedig a hazai vizeken versenyző Miss U – é.

Az osztály jövő évi Világbajnokságát Hollandiában Enkhuizen – ben rendezik majd.

Eredmények:

https://www.halsail.com/Result/Public/38931