A világ legjobb 5.5 méteres vitorlázói gyűltek össze a jubileumi 100 éves születésnapját ünneplő Scandinavian Gold Cup – on.

100 évvel ezelőtt a Nyländska Jaktklubben (NJK) Helsinki – ben alapította a Scandinavian Gold Cup – ot ami az északi országok közötti versengésről szólt. 1949 – ben ez egy versenyt jelentett, amely ekkor még csak Svédország és Finn ország között zajlott, és ahol a svédek nyertek. Ez a versengés jelentette az alapját a Scandinavian Yacht Racing Union (SYRU) megalakulásának és ezután kezdett a verseny nemzetközivé válni. Kezdetben a versenyeket még 6mR yachtokkal futották, majd 1953 – tól amikor kikerült az olimpiai programból már 5.5 mereresekkel futjak.

A Scandinavian Gold Cup idén ünnepli fennálásának 100. évfordulóját, de egyébként a 92. ilyen megrendezett esemény, amely visszatért eredeti gyökereihez Helsinkibe. A jubileumi eseményre kilenc hajó adta le nevezését hogy elhódítsa eme rangos trófeát saját nemzetének. A 100 éves jubileumi verseny után a flotta nem hagyta el Helsinkit, mert pár nappal később az osztály Világbajnokságát is itt rendezték.

A Scandinavian Gold Cup – ra hét nemzet nyolc hajója nevezett. A versenyt a norvég Artemis XIV. nyerte aki csak egy futamot nem tudott megnyerni és a legrosszabb helye is második volt. Második lett Peter Mortons Girls on Film – je, akit a Fast 40+ – ből is ismerhetünk, ráadásul a taktikusa a Finnes Ben Cornish volt. A harmadik helyen a korábbi Világbajnok Bahamai New Moon végzett.

A Gold Cup után pár nappal a VB is elkezdődött, ahol végül 24 hajó versenyzett. A verseny első napján csak egy futamot sikerült rendezni, amit a New Moon nyert meg, második lett a svájci Otto és harmadik a szintén Bahamai John B.

A második napon két futamot sikerült rendezni, amiből mind a kettőt az Artemis XIV. nyert, de ezzel is csak a harmadik helyen állt. Továbbra is a New Moon vezetett, második volt a Girls on Film.

A harmadik napon az Artemis ugyan egy 7 és egy második helyet vitorlázott, de ezzel az élre tudott állni igaz pontazonossággal a John B – vel és a harmadik New Moon is csak egy ponttal volt lemaradva.

Az utolsó napon már nem lehetett megfogni az Artemist, aki egy harmadik hellyel és egy futamgyőzelemmel zárta a VB – t, és ezzel a Scandinavian Gold Cup után a VB győzelmet is megszerezte. Második lett a New Moon és harmadik a John B.  

A verseny honlapja:

http://www.njk.fi/the-scandinavian-gold-cup-100th-anniversary-regatta/

A Club honlapja:

www.njk.fi

Az osztály honlapja:

https://www.5.5class.org

Eredmények:

https://www.manage2sail.com/en-US/Home/EventOnly/Goldcup2019/#!/

https://www.manage2sail.com/en-US/eventonly/55worlds#!/results?classId=c1477128-c3dd-4114-8eab-cd4e00e729cc