Idén 22. alkalommal került megrendezésre a Fehér Szalag – Izsák Szabolcs Emlékverseny. Az utóbbi néhány évben a Balatoni Klasszikus flotta kiemelt figyelmet kap amit a verseny rendezői úgy próbálnak hangsúlyozni, hogy gyakorlatilag két versenyt rendeznek egy időben, a Fehérszalagot és az Izsák Szabolcs Emlékversenyt (Classic Round – ot). A Classic Round fél órával korábban rajtol mint a hagyományos Fehér Szalag így a klasszikusok mégjobban a figyelem középpontjába kerülhetnek. A klasszikus flottához tartoznak még a cirkálók mellett az Európa 30 – asok, 15 – ös Jollék, 25 – ös Jollék és a Dragonok is.

A verseny rajtja Balatonfüreden van, ezután a Balatonkenese – i és Siófok – i pályajel következik, majd Tihany után ismét Balatonfüredre kell visszavitorlázni a befutóig.

A versenyt hagyományosan mindig a tókerülő Kékszalag előtt egy héttel rendezik. A Fehér Szalag egyben tökéletes alkalom is a Kékszalag felészülésre, ezért is szokott mindig népes mezőny összegyűlni ezen a versenyen.

Évtizedes történet sok változással

A Kékszalag 1934 óta íródó története mellett a Fehér Szalag is évtizedes hagyományokkal rendelkezik. A múlt század közepén a Kékszalag egyre népszerűbb lett, de a versenyt akkor még csak kétévente rendezték meg és a vitorlázók egyre jobban szerettek volna a Kékszalag nélküli években is egy hasonló túraversenyt. Ezért indította el a Magyar Vitorlás Szövetség a Fehér Szalagot, amelynek a Balaton keleti medencéje adott helyet, mégpedig a Balatonfüred – Balatonkenese – Siófok – Tihany – Balatonfüred útvonalon.

Majd 1996-ban változott a táv: a Kékszalaghoz hasonlóan teljes tókerülő verseny lett a Fehér Szalagból, csak az irány ellentétes volt, azaz Balatonfüredről Keszthely felé mentek a hajók, majd onnan Siófok és Balatonkenese érintésével mentek vissza a balatonfüredi célba.

2001-től azonban megint változott a forgatókönyv: a Kékszalagra minden évben sor került, a Fehér Szalag pedig visszatért a Balaton keleti medencéjébe. A Fehér Szalag egyben az Izsák Szabolcs Emlékverseny: a magyar vitorlástársadalom ezzel tiszteleg a sokszoros bajnok és olimpikon vitorlázó előtt.

Forrás: Magyar Vitorlás Szövetség

Fotó: Szántó Áron