A 13. Gstaad Yacht Club Centenary Trophy idén október harmadikán csütörtökön került megrendezésre, most is a Les Voiles de St. Tropez keretein belül. A versenyre húsz, száz évnél öregebb hajó adta le a nevezését. A verseny 8 – 10 – kts – es szélben zajlott, ragyogó napsütésben. A Regatta győztese az Oriole (1905) lett, aki elsőként haladt át a célvonalon a Portalet Tower előtt. Második helyen a Herreshoff által tervezett Marga (1910) végzett, a harmadik helyet pedig a P – Class Olympian (1913) szerezte meg.

A 9 tmf – es pálya a Portalet Tower elől indilt és ide is tért vissza. Mint minden évben eddig, a Gstaad Yacht Club Centenary Trophy, „üldözéses verseny” formájában zajlik, ami lehetővé teszi, hogy minden jacht egyenlő feltételek mellett versenyezzen. A koncepció: a hajók az előnyszámuk alapján más más időben rajtolnak, a befutónál pedig az abszolút sorrend számít.

A harmadikként rajtoló hajó, az Oriole (1905) gyorsan meg tudta előzni korábban rajtoló versenytársait, és közben sikerült megtartania az üldözőit is.

„A regatta fantasztikus volt, gyenge szélben vitorláztunk, de ez végig kitartott a verseny alatt. Nagyon boldogok vagyunk; sikerült hiba nélkül vitorláznunk. – mondta a spanyol Juan Carlos Eguiagaray, a hajó tulajdonosa, aki most hetedik alkalomma versnyzett a Gstaad Yacht Club Centenary Trophy – n, és másodjára tudott nyerni 2015 után.

A Marga (1910), a brazil vitorlás legenda, Torben Grael vezetésével újra visszatért a Gstaad Yacht Club Centenary Trophy – ra, de most a második hellyel kellett beérniük.

„Tavaly egy olyan hajón vitorláztam, ami még nem volt száz éves. Örülök, hogy ismét részt vehettem a Gstaad Yacht Club Centenary Trophy – n. Imádom ezt az üldözéses versenyt. Nagyon szórakoztató” – mondta a kétszeres olimpiai bajnok aki összesen öt olimpiai érmet szerzett.

„A 13. Gstaad Yacht Club Centenary Trophy értékelése is nagyon pozitív volt számunkra. Minden évben izgatottan várjuk az új hajókat, ahogy a flotta öregszik. Ma a rövidebb pályát vitorláztuk, mert gyenge szél fújt, ami remek körülményeket teremtett a versenyzők számára, és csodálatos versenyzt futottunk” – nyilatkozta Daniel Heine, a Gstaad Yacht Club Centenary Trophy rendezője, aki szintén részt vett a regattán, a 8mR jacht Silhouette (1910) fedélzetén.