Hivatalosan is megnyílik a regisztráció a Le Vele d’Epoca dell’Alto Tirreno – Trofeo Valdettaro klasszikus hajó versenyre, amelyet 2024. május 24. és 26. között tartanak Le Grazie di Porto Venere – ben a La Spezia – i öbölben. Az eseményparti lebonyolítását a Marina Nord Se.Ve.Spezia, és a Federazione Italiana Vela (FIV) vállalta magára, a vízi lebonyolítást pedig a Porto Venere – i Asd Forza e Coraggio delle Grazie együttműködve az Associazione Italiana Vele d’Epoca (AIVE) – val, a Comitato Internazionale del Mediterraneo (CIM) – val, az Associazione Vele Storiche Viareggio – val, az 5.5mR osztállyal. A lebonyolításban még a Lega Navale Italiana sezione della Spezia, és a Cantiere Navale Valdettaro is segédkezik.

A rendezvény két versenyből áll majd. A kísérőrendezvények között szerepel a Latin vitorlázatú hajók versenye amit az Associazione Vela Tradizionale szervez és amelyre egész Olaszországból érkeznek egységek. Szintén a programok között szerepel a szombat esti gálavacsora melynek a Cantiere Navale Valdettaro hajóépítő múhely ad otthont.

Öt év elteltével a Le Vele d’Epoca nel Golfo, a klasszikus hajók éves ünnepévé vált, amelyet a La Speziai – öbölben rendeztek Grazie di Porto Venere – ben. A 2024. május 24. és 26. között megrendezésre kerülő versenyre körülbelül ötven hajót várnak a rendezők, klasszikus és vintage vitorlásokat, illetve először szerepelnek a programban az 5.5mR yachtok is Liguria egyik legszebb tengerparti falujában.

A versenyt Porto Venere önkormányzata, a Valdettaro Group, a Cantieri Navali Sanlorenzo, a Porto Venere SVI, a Borgata Marinara La Spezia Centro, az Osculati, az Olimpic Sails, a Cantiere della Memoria, a Vela Tradizionale Scuola di Marineria és a Massucco Azienda Agricola támogatja.

Résztvevő hajóosztályok:

A versenyre Vintage  azaz az 1950 előtt épült (Yacht d’Epoca) és Classic Yachts (1975 előtt) épített fa- vagy fém jachtok regisztrálhatnak, valamint ezen típusok replikái amelyek rendelkeznek érvényes CIM tanúsítvánnyal. Emellett idén az 5.5mR hajóosztály hajói is versenyeznek majd.

A résztvevő flotta:

Akik már biztos hogy ott lesznek a rajtvonalon, a teljesség igénye nélkül: Pilgrim (1971), az Arpège Sula (1972), az Ilda (1946) – a Vele Storiche Viareggio elnökének Gianni Fernandes – nek a hajója, az Ojalà II (1973), a Barbara (1923), az AIVE új elnökének Gigi Rolandi – nak a hajója a Crivizza (1966), a Seven Seas (2000), a 8mR Margaret (1926), a Greylag (1932), az Alcyone (1952), az Onfale (1962), a Rondine II (1948), az Airone V (1972), a Tulli (1960), a Lospray (1961), a Gazell (1935), a Rabbit (1965) ), a Kerkyra II (1968), valamint a Penelope (1965) és a nemrég felújított Artica II (1956) a Marina Militare egyik zszlóshajója. Ezenkívül már több 5.5mR jelezte részvételét. Emellett nem hiányozhat a Marina Militare másik csodás hajója a Grifone sem, de már jelezte részvételét a Rabicano, a Manuela V, a Violetta, a Volpina III, a Cybele és a Kukururu is.

Különdíjak:

Trofeo Challenge Perpetuo Gianfranco Vecchio, amelyet 2017 – ben a Forza e Coraggio hozott létre Grazie néhai polgárának emlékére, aki mindent megtett a tengeri kultúra népszerűsítéséért. Ezt a díjat a Vintage osztály első helyezettje nyeri majd el.

Memorial Roberta Talamoni, a La Speziai – öböl vitorlás és tengeri világának kiemelkedő alakja, valamint a Vele d’Epoca nel Golfo egyik megálmodója és szervezője. 2023 – ban hunyt el, és ezzel a díjjal szeretnék az emlékét megőrizni. A díjat a legjobb női egység kapja majd meg.

A Trofeo Volpina az 5.5mR osztály klasszikus versenye amelyet ebben az évben Le Grazie – ban rendeznek meg a Le Vele d’Epoca dell’Alto Tirreno keretein belül.

Le Vele d’Epoca dell’Alto Tirreno egyben az AIVE 2024 – es szezonnyitőja is amely tökéltes alkalom megemlékezni Giancarlo Lodigiani – ról, az egyesület korábbi elnökéről, aki nemrég hunyt el.

A verseny honlapja:https://www.velenelgolfo.com/evento2024/vele-depoca-dellalto-tirreno/

Foto: Paolo Maccione

Forrás: https://www.barchedepocaeclassiche.it/