Régi gyermekkori álmom volt, hogy mielőtt 40 éves leszek nekem bizony lesz egy 22 – es Binnejollém. Persze még sok egyéb dolog is volt, amit meg szerettem volna valósítani az életemben, de valahogy a vitorlázással kapcsolatos dolgokat mindig is komolyabban vettem a többinél. Nagyjából 5 – tíz évvel ezelőtt már folyamatosan vadásztam a külföldi hajó – illetve hajóroncs hirdetéseket, de valahogy nem igazán találtam olyan 22 – est amibe egyből beleszerettem volna. Azt tudtam, hogy itthon is van ilyen hajó Káloczy Antal – nál hiszen 2010 – ben ezzel a hajóval még indultak az itthoni Európabajnokságon, de többről nem igazán lehetett hallani. Kicsit fájt is a szívem, ha arra gondoltam, hogy a háború előtt oly népes osztályból (30 – 50 hajó) nem igazán maradt meg egység.

2017 nyarának végén ismerőseim hívták fel a figyelmemet hogy a KÉK – en, vagy ahogy a fiatalok hívják a Facebook – on megjelent egy hirdetés mely szerint 22 – es Binnenjolle eladó. Nem sokat gondolkodta a témán és egyből fel is hívtam az illetőt, hogy én bizony szeretném megnézni ezt a hajót. A hajó egy garázsban állt, a test rég nem lehetett vízen, mert por száraz volt. Az árboc nem a hagyományos gaffos volt, hanem Marconi rudazat. Szerelem volt első látásra, ott úgy éreztem, hogy megtaláltam azt a 22 – es Binnenjollét amit gyermekkorom óta szerettem volna. Azzal is tisztában voltam, hogy rengeteg munka lesz még vele és talán majd 2019 – ben sikerül is majd vízre tenni, ami azért is érdekes, mert ebben az évben lesz pont 110 éves a hajóosztály. Ezután az adminisztráció és az anyagiak elrendezése következett, majd el lehetett kezdeni a kutakodást a hajóról.

2018 – ban a hajót sikerült kívülről megtisztítani a fehér festéktől illetve a nem túl jó állapotban lévő deck – et szétszedni. Emellett azért sikerült több ízben a Veszprém Megyei Levéltárban is megfordulni, ahol gyakorlatilag a 22 – es Binnenjollék teljes hajógyári dokumentációja megtalálható. Emellett kicsit a nemzetközi kapcsolatépítéssel is foglalkoztunk, mert igaz hogy az elmúlt 10 évben kétszer (2010, 2017) is volt itthon Binnenjolle EB, de ezekre az eseményekre nem sikerült eljutnom. Ellenben a 2018 – as Attersee – n rendezett kontinensviadalon elég sok mindent sikerült ellesni, lefotózni, megbeszélni, tapasztalatot cserélni , és végül, de nem utolsó sorban vitorlázni is ilyen hajókon…

Folyt. köv.