A 37. Louis Vuitton America’s Cup és a Patí de Vela, a kis tengerparti katamaránok flottájának kapcsolat egy ünnepi regattával folytatódik majd, az október 19 – 20 – i hétvégén Barcelonában, amely várhatóan minden rekordot megdönt majd, hiszen több mint 300 hajó vitorlázik együtt.

October 08, 2024. 37th America’s Cup -Puig Women’s America’s Cup, .

A Patí Català osztály nagy népszerűségnek örvend a Földközi – tenger partvidékén különösen Spanyolországban. Ezt a 18 láb hosszú, kis katamarán eredetileg a strandokra tervezték a negyvenes évek elején. A hajó ezért is nem rendelkezik, se kormánnyal, se svertel és még csak baum sincs rajta. A közel száz kilós hajónak egy 12,6 m2 – es vitorlája van, az irányítása pedig csak a legénység súlyának áthelyezésével és a vitorla állításával történik.

September 16, 2023. Patient Catalá racing – Preliminary regatta of the 37 America’s Cup in Vilanova i la Geltrú from 14th to 17th September.

A sajtótájékoztatón Barcelona polgármestere elmondta, hogy a hajót leggyakrabban „Patí Català” – ként emlegetik, az osztály fontosságáról Barcelona számára pedig az alábbiakat mondta:

„A Patí Català egy igazi ikonja a vitorlázásnak a városban, és a mi feladatunk hogy ez még sokáig így is maradjon.”

Az első együttműködés az osztály és a Kupa között 2023 szeptemberében kezdődött, amikor is a Vilanova i la Geltrú – i, verseny kísérőrendezvényeként, már 210 ilyen hajó versenyzett.

Gerard Esteva, a International Association of Patí de Vela Owners (ADIPAV) korábbi, és az Union of Sports Federations of Catalonia (UFEC) jelenlegi elnöke, nem mellesleg maga is Patí de Vela vitorlázó az alábbiakat nyilatkozta az eseményről:

„Nagyon örülök, hogy megoszthatok veletek egy történelmi eredményt: jelenleg 320 regisztrált résztvevőnk van az America’s Cup of Patí – n. Ez már most egy rendkívüli mérföldkő az osztálynak, és még nem a végleges létszám, mert a nevezési határidőt meghosszabbítottuk így remélhetőleg elérjük a 330 hajós létszámot. Hihetetlen pillanat ez mindannyiunk számára, érezhető a résztvevők lelkesedése, és ez csodálatos hír az America’s Cup of Patí, a Louis Vuitton 37. America’s Cup és Barcelona számára is.”

October 08, 2024. 37th America’s Cup -Puig Women’s America’s Cup, .

Grant Dalton, az America’s Cup Event igazgatója nagy támogatója volt az osztállyal való kapcsolatnak, még egy hajót is adományoztak a helyi klubnak, amelyet az Emirates Team New Zealand színeibe öltöztettek.

A Patí de Vela – ról: A hét szinte minden napján, láthatjuk vitorlázni, ezeket a tiszta kézműves hajókat a Barceloneta és Badalona homokos tengerpartjain. Hétvégén pedig általában mindig versenyeznek, ami szintén látványos mezőnyöket eredményez. A Patí de Vela története az 1870 – es évekig, a Badalona melletti strandokig nyúlik vissza, ahol a halászok ilyen eszközökön eveztek ki, hogy ellenőrizzék a hálójukat. Később a 20. század elején már olykor versenyeztek is ezekkel az evezős hajókkal.

1942 – ben a katalán Mongé fivérek először faárbócokkal és vitorlákkal kezdtek el kísérletezni. Amennyire lehetett előre helyezték az árbóctalpat és egy nagyvitorlával szerelték az eszközt. Ekkoriban került a hajó végébe egy acél sin ami a nagyvitorla behúzási pontjául szolgál, és ami még ma is megtalálható a típuson.

September 16, 2023. Patient Catalá racing – Preliminary regatta of the 37 America’s Cup in Vilanova i la Geltrú from 14th to 17th September.

Míg az eredeti hajókat kizárólag fából építették, addig a modernebb változat már üvegszálas műanyag erősítéssel készül, de az árbóc az megmaradt alumínium kivitelben. A hajó irányításában a legnagyobb szerepet a vitorlázó testsúlyának áthelyezése jelenti…