2023 – ban pontosan 40 éve annak, hogy az Egyesült Államok elvesztette az Amerika Kupát Ausztráliával szemben Newport – ban, R.I. – en. A sporttörténelemnek ez a pillanata két dolog miatt lett kiemelt jelentőségű, és ha ezek nincsenek akkor talán nem lett volna ekkora visszhangja.

Egyrészt az ausztrálok a sporttörténelem leghosszabb győzelmi sorozatát (132 év), törték meg ezzel a győzelmükkel. A John Bertrand által kormányzott Australia II (KA-6) 4 – 3 – ra győzte le a Dennis Conner által kormányzott Liberty – t (US-40), amiben nem kis szerepe volt az ausztrálok titkos fegyverének a szárnyas kiel – nek is.

Másrészt 1983. szeptember 26 – án ezt a küzdelmet már millióan láthatták televíziós közvetítésben, ami még nagyobbat szólt, hiszen 26 sikeres védés után először vesztették el a jenkik a Kupát.

„Ami érdekes, hogy a Challenge XII (KA-10) 1982 – ben épült az 1983 – as Challenger Trials második hajójaként az Ausztrál szindikátusnak (Royal Victoria Yacht Club), az Australia II testvérhajójaként. A két hajó csak a kiel kialakításában különbözött, mert a KA-10 hagyományos kiel – L készült„ – mondta Jack LeFort aki nyolc éve a Challenge XII tulajdonosa.

Jack LeFort a Challenge XII kormányosa is ott lesz a közelgő 12mR VB – n augusztus 1. és 5. között Newport R.I. – n. LeFort a 2019 – es 12mR VB – n megnyerte a Modern Divíziót amelyet szintén Newport R.I. – n rendeztek. Az idei VB – n összesen tíz történelmi 12mR között (5 modern és 5 Vintage) rendkívül szoros kiélezett küzdelmek várhatóak majd.

 „A Modern Divisio – ban indul Takashi Okura Freedom – ja (US-30) (America’s Cup győztes 1980 – ban), aki csapatával már kétszer nyert TP52 VB – t, illetve Peter Askew az Enterprise (US-27) – al, valamint a Courageous (US-26, kupagyőztes 1974 – ben és 1977 – ben) és a Defender (US-33) is.

„1983 – ban még iskolás voltam, és az iskolapadban ületem, amikor Ted Turner és Gary Jobson közvetítették az eseményt” – mondta Courageous Skipper Dawn Riley, aki négy Amerika Kupa kampányban és két Whitbread Round the World Race – en indult.”

Riley idén egy fiatal csapattal fog majd indulni a VB – n, ahol a fiatalokat az Oakcliff Sailing Center legjobbjaiból válogatják majd. „Rajtam és egy trimmeren kívül még soha senki nem lépett 12mR – re idén május előtt” – mondta Riley. „A Courageous nagyon jó hajó de a fiatal csapatnak még szokni kell a hajót.

A Traditional / Vintage divízióban is nagy küzdelmekre lehet számítani, hiszen mindenki a Columbiát (US-16, kupagyőztes 1958 – ban) szeretné majd legyőzni. Az eseményre nevezett már az American Eagle (US-21), az Onawa (US-6), a Nefertiti (US-19) és a Weatherly (US-17, kupagyőztes 1962 – ben) is.

„A 12mR – ek kiváló match race hajónak bizonyultak, és gyakorlatilag az összes technikai fejlesztés, amely a Kupára készült, az átlagos vitorlázókhoz és versenyzőkhöz is relatív gyorsan eljutott. Ma az Amerika Kupa túlságosan messze van az átlagos hétköznapi vitorlázástól és versenyzéstől, és ezek a hajók valószínű 40 év múlva már soha nem fognak újra vitorlázni egy mezőnyben….”