Augusztus utolsó hetében fejeződött be az Összevont Cirkáló Osztály 2024 évi Magyar Bajnoksága és a Benacsek Jenő Emlékverseny.

A szombati napot követően a közel 100 versenyző már abban a biztos tudatban várta a vasárnapot, hogy érvényes a Bajnokság, ami a hétre jellemző gyenge szélviszonyok mellett rendkívüli teljesítményt jelentett a rendezők részéről.

Vasárnapra a Benacsek Jenő Emlékversenyen résztvevőkre még egy, az Összevont Cirkáló Magyar Bajnokság résztvevőire még 2 futam várt.

A korai reggelit követően az első lehetséges rajtidőpontot 9:30-ra hozta előre a versenyrendező. A teljes szélcsendben motorozó csapat nem igen hitt benne, hogy fél órával később szél lesz, de lett.

Az ÖC Magyar Bajnokság hatodik és a Benacsek Jenő emlékverseny hetedik futama gyenge, de egyenletes szélben rajtolt. A futam során módosítani kellett a pályát és a leálló szélben nem mindenkinek sikerült beérnie limitidőn belül, de a mezőny nagy része ezt a futamot is sikerrelV teljesítette.

Ezzel a Benacsek Jenő Emlékverseny mind a hét futamát sikerült megtartani, így a 75-ös Cirkálók elindultak hazafelé.

Az ÖC osztálynak AP+H azaz parti halasztás következett.

A szélre várakozást egy óvástárgyalás és egy informális beszélgetés színesítette, melyen az osztály jövője, a 2025-ös versenyek volt a téma. A jelenlévők egyetértettek abban, hogy a Bajnokság 2025-ben is, amennyiben lehetséges a Tramontana Egyesület rendezésében a Hajógyári Kikötőben kerüljön megrendezésre.

Szél hiányában 13:30-kor a Bajnokság lezárásra került és elkezdődött a díjkiosztó.

A Benacsek Jenő Emlékverseny első helyezettjének járó Herendi porcelánt a Lillafüred csapata vihette haza Gál András Leventével a kormánynál, a második helyezett a Cittel Lajos által irányított Sirocco, míg a dobogó harmadik fokára a Nemere II állhatott fel Bakóczy Róberttel a kormánynál.

Az Összevont Cirkáló Bajnokság Tóth László emlékfutamát az Elena nyerte, csakúgy, mint magát a Bajnokságot is Gerendy Zoltánnal a kormánynál, második az Ellinore lett Dr. Gellér Lászlóval, míg a harmadik helyezett a Talizmán Hónig Péterrel a kormánynál és a mezőny legfiatalabb és legidősebb versenyzőjével a fedélzeten.

A versenyről készült képek elérhetők a www.osszevontcirkalo.hu oldalon.

Külön köszönet a helyszínért a Hajógyári Kikötőnek és csapatának, a nagyszerű stégpartykért az egész csapatnak, a vacsoráért a Porto Bello étteremnek, a díjakért Kellermayer Sándornak és a Herendi Porcelánmanufaktúrának, a borokért a csopaki Szent Donát Borkúriának.

Köszönjük továbbá a Magyar Vitorlás Szövetség együttműködését és az egész rendező csapat munkáját.

Eredmények:

https://www.sailwave.com/results/snresults/oc_ob_2024.htm