A Dubai Offshore Sailing Club (DOSC) története 1974 – ben kezdődött, amikor is Rashid bin Saeed al Maktoum sejk, Dubai uralkodója és az Egyesült Arab Emírségek alelnöke egy vízparti területet adományozott a Dubai Offshore Sailing Club alapítóinak, hogy hozzanak létre egy vitorlás Club – ot a part menti hajózó közösségeknek.

Abban az időben a klub meglehetősen egyszerű volt, egy épületből, két pontonból, egy sólyatérből és egy árnyékolótetőből állt, ahol a vitorlázók tárolhatták a felszereléseiket.

Ma a Dubai Offshore Sailing Club több kiváló létesítménnyel rendelkezik, és várja a több mint 700 tagját. A kikötő jelenleg 152 férőhelyes ahol rengeteg vitorlás eseményt rendeznek.

A kezdetek:

Guy és Caroline Temple – ben egy csapat vitorlázóval együtt, felmerült annak az ötlete, hogy az Emirátusokban egy komoly offshore vitorlás klubbot kellene létrehozni. A gondolatot tett követte és az alakuló ülésüket 1974. július 15 – én meg is tartották.

Egy hónappal az alakuló ülés után őfelsége Rashid bin Szaid al Maktoum sejk, Dubai uralkodója és az Egyesült Arab Emírségek alelnöke földterületet adományozott, Umm Suqeim kikötőjében. Ez a terület lett a club új bázisa. A klub a Dubai Offshore Sailing Club nevet kapta, és a dubai védelmi erők főparancsnoka, Ahmed bin Rashid al Maktoum sejk védnöksége alatt állt.

1974. október 18 – án alapítása után három hónappal, a Dubai Offshore Sailing Club már megrendezte első vitorlásversenyét. A következő hónapban, november 8 – án a brit vitorlás olimpikon John Oakley látogatott el a klubba. December 6 – án Clive és Jo Bolton szerezték meg a club első győzelmét egy Bahrein – i Regatta megnyerésével.

1976 áprilisában az első Arabian Gulf Laser Association versenyt szintén a DOSC rendezte, őexcellenciája Ahmed bin Rashid Al Maktoum sejk támogatásával. Szintén ebben a hónapban megrendezésre kerül az első Offshore Island Race.

1976 nyarán megépül az első klubház is. Ebben az időben sokan csatlakoztak a Clubhoz így az rövid időn belül rohamosan fejlődött. Ennek eredményeképpen Ahmed sejk három alkalommal is további földterületeket kér apjától a club bővítésére, melyet Rashid sejk biztosít is neki.

1976 októberében a dán vitorlás legenda Paul Elvstrom is meglátogatta a clubot, aki nyolc különböző hajótípussal négy olimpiai aranyérmet és tizenegy világbajnoki címet szerzett.

1977 novemberében a kétszeres olimpiai aranyérmes brit vitorlázó Rodney Pattison is tiszteletét tette a DOSC – ban. Pattison az 1968 – as és 1972 – es olimpián aranyérmet, 1976 – ban pedig ezüstérmet szerzett Nagy – Britanniának. 2008 – ig Pattison volt a legeredményesebb brit vitorlázó, amig, Ben Ainslie meg nem szerezte harmadik aranyérmét Pekingben.

1977 és 1983 között a Dubai Offshore Sailing Club tagjai már nemzetközi vizeken is versenyeztek. 1977 – ben Clive Bolton volt a DOSC első versenyzője aki Laser Világbajnokságon indult. Egy évvel később már Cowes – i versenyeken is indultak a klub tagjai.

A nyolcvanas évek elején már folyamatosan versenyeznek nemzetközi mezőnyben a klubtagok és jópár hajóosztályban már sikerült is a mezőny első felében vitorlázniuk.

1992 – ben rendezik meg először a Dubai to Muscat Race – t ami kifejezetten az offshore vitorlázást népszerűsíti a régióban. A versenyt 2019 – ben nem rendezték csak meg a Covid miatt de ezen kívül minden évben megtartják.

A kilencvenes évek óta a club több nemzetközi versenynek adott már otthont, idén pl: SB20 Világbajnokságot rendeznek. Ez idő alatt a parti infrastruktúra is sokat fejlődött a kezdeti két móló helyett már több mint 150 férőhelyes kikötővel rendelkeznek, illetve a clubházak száma is gyarapodott.

https://dosc.ae/