Velence mindig is különleges helyszín volt a kereskedelemi hajózás, és a vitorlázás tekintetében. A város közel 1500 éves története során kialakult hajózási kultúra és tradíció, ma is áthatja a város mindennapjait, kezdve a vízitaxiktól, a gondolákon át egészen a vitorlázásig. Napjainkban is egyre több olyan rangos eseményt (Salon Nautico Venice) és versenyt (Trofeo Principato di Monaco – Classic Yacht Race in Venice, Venice Hospitality Regatta) rendeznek, amely mind a klasszikus és modern hajózást, valamint a várost vagy épp a leghíresebb ötcsillagos vendéglátóhelyeit népszerűsítik.

Idén a Trofeo Principato di Monaco – Classic Yacht Race in Venice és a Venice Hospitality Regatta is tizedik évfordulóját ünnepelte. Sajnos a klasszikushajó versenyre nem sikerült kijutni nyáron, de a VHC őszi időpontja lehetőséget biztosított arra, hogy újra Velencébe látogassunk.

default

Ahogy a korábbi években, idén is a legrangosabb öt csillagos velencei szállodák képviselői ültek be maxi yachtokba, és versengtek egymással a Dorsoduro és Giudecca közti csatornán, a Muránói Berengo Stúdió által készített Dózse süvegért.

A tizenöt ötcsillagos szálloda mellett még két csapat kapott lehetőséget, hogy induljon a versenyen. Az egyik csapat a Scuola Navale Militare kadétjai voltak, akik a New Zealand Endeavour  – al álltak rajthoz, a másik csapat pedig a Comune Venezia és a Salone Nautico Venice közös csapata, akik stílszerűen az 1990 – es Il Moro di Venezia II. (ITA–07) – vel versenyeztek.

default

A rajteljárást szokás szerint két tűzoltóhajó vízsugara jelezte a vonal két oldalán a Szt. Márk tér előtt. Innen a mezőny először bőszélben a St. Elena előtt lévő jelig vitorlázott majd ezt megkerülve kreutzolva érkeztek vissza a Szt.Márk térhez. Ez még nem a befutó volt csak a pálya féltávja, mert innen még egy kreutzos szakasz következett St. Basilio – ig, majd innen bőszeles befutó a Szt. Márk térig. A versenyt az Arca nyerte, a Ca’ Sagredo Hotel csapatával és Furio Benussi kormányzásával, immáron tízből negyedik alkalommal. Az ünnepélyes díjkiosztót, stílusosan a Palazzo Veneziato előtt lévő mólón tartották.

default

A Venice Hospitality Challenge alapvetően nem egy hosszútávú verseny, és nem is versenyez 1700 vagy több hajó, mint nem messze Triesztben a Barcolana – n, de valahogy a verseny és Velence hangulata miatt mindig különleges és talán egyszer legalább érdemes kilátogatni és megnézni ezt az eseményt….

Hajónév – Hotel – Kormányos

Flying Dragon – Aman Venice – Mauro Pelaschier

Magia 2 – Bauer Palazzo – Valentino Maestrutti

Kiwi – Ca’ di Dio VRetreats – Paolo Pesaresi

Arca – Ca’ Sagredo Hotel – Furio Benussi

Adriatic Europa – Hotel Danieli – Dusan Puh

Shockwave 3 – Hotel Excelsior – Mitja Kosmina

Way of Life – The Gritti Palace – Vincec Gaspar

Eratosthenes – Londra Palace – Lucijan Jurman

Anemos II – JW Marriott – Gughi Danelon

Midnight of London – Nolinski Venezia – Marco Furlan

Idrusa – Palazzina – Paolo Montefusco

Anywave – The St. Regis Venice – Alberto Leghissa

Shining – SINA Centurion Palace – Zelico Perovic Huck

Clean Sport One – Violino d’Oro Jure Orel

Pegaso – Alajmo Ristorante Quadri – Roberto Zambelli

Moro di Venezia – Comune Venezia-Salone Nautico – Duilio Coletti

New Zealand Endeavour – Scuola Navale Militare – F. Morosini Ezio Tavasani