A Marité, egy idén száz éves Francia – Új-Funlandi háromárbócos vitorláshajó. Ez a csodálatos iskolahajó, amelyet 1923 – ban bocsátottak vízre Fécamp – ben, egy eseménydús évszázadot élt át, és túlélt egy világháborút. Még ma is vitorlázik, eredeti tervei szerint felújítva, a tenger és az iskolahajózás szerelmeseinek legnagyobb örömére. A hajó korábban szerepelt a Thalassa című tévéműsorban is.

A vitorlást eredetileg halászhajónak építették, és a Fécamp – i Charles Le Borgne volt a tulajdonosa. A háromárbocos szkúnert lányáról: Marité – ről nevezte el. Az 1923 – ban vízre bocsátott hajó csaknem negyvenöt méter hosszú és nyolc méter széles.

Három árbocával és tizenhat vitorlájával tőkehalhalászatra használták Új-Fundland partjain. Ezt a tengerészek számára is igen kemény és megerőltető tevékenységet öt évig végezték a hajóval. A kor technikai fejlődésével a hajó egyre lassabb lett a gőzösökhöz képest, ezért 1930 – ban eladták egy dán vállalkozónak. Ezután a Marité a Feröer – szigeteken, Izlandon és Grönlandon dolgozott tovább tőkehalhalász hajóként, majd szállítóhajónak használták az Északi tengeren, főleg Angliában a háború idején.

Nem sokkal a háború után a Marité – t ismét eladták. Új tulajdonosa úgy döntött, hogy nem vitorlával hajtott hajóvá alakítja, ezért mind a három árbocát leszerelték. A rudazatától megfosztott hajót ezután ismét halászatra használták, először heringet, majd végült garnélát halásztak vele. Miután kiszolgálta idejét a hajót nem használták egy ideig.

Parade en mer à l’occasion de la fin des travaux du Marité

Amikor a Marité szép lassan rohadni kezdett horgonyzóhelyén, svéd fiatalok egy csoportja 1978 – ban úgy döntöttek, hogy megvásárolják, és eredeti formájában helyreállítják. A felújítás nyolc évet vett igénybe, de 1987 – ben a hajó újra vitorlát bonthatott. Ekkor már nem lerobbant halászhajó, hanem elegáns és kényelmes vitorlás jacht volt.

A hazatérés: hét évvel később a Marité újra eladósorba került. 2004 – ben Franciaországban egy közhasznú csoportot hoztak létre annak érdekében, hogy meg tudják vásárolni a hajót. Ezzel a vásárlással a hajó a Normadiai régió nagykövete lett, és emellett a Thalassa című tévéműsor házigazdája is.

A hajón ezután egy hat évig tartó helyreállítási folyamat kezdődött Cherbourgban, majd Saint-Vaast-la-Hougue – ban. A Marité 2012 – ben, a munkálatok végén visszatért Granville – be, új kikötőjébe és azóta is iskolahajóként funkcionál.

A Marité idén ünnepelte 100. évfordulóját!!!