Tisztelgés a régi korok vitorlásai előtt: Idén szeptember 13 és 16 között rendezi meg ismét a Yacht Club de Monaco hagyományos Classic Yacht regattáját a Monaco Classic Week – La Belle Classe – t, amellyel újra meg újra tisztelegni szeretne a régi korok klasszikus vitorlásai és motorcsónakjai előtt. Az eseményt 1994 – ben indították útjára és csak minden második évben rendezik meg.

A találkozó fő célja mindig is az volt, hogy összehozza a hajótulajdonosokat, a legénységeket a vízen egy jó versenyre, a parton pedig a YCM számára oly fontos „Art de Vivre la Mer” régi hagyománya szerint rendezett társasági eseményen.

A versenyre nem nevezhet mindenki, hiszen a szervezők csak 110 klasszikus vízijárműben limitálták a részvételt, melyek között vitorlás és motoros yacht is szerepel egyaránt, illetve egy 20 egységből álló klinker palánkos Dinghy 12’ flotta is. A klasszikus motorcsónak flotta sem lesz kicsi, hiszen 50 régi járművet várnak, amiből legalább 30 Riva lesz, illetve még három huszadik század eleji csónak is elfogadta a meghívást.

A vitorlás yachtok mezőnye is igen impozánsnak ígérkezik, hiszen már biztos résztvevő a Yacht Club de Monaco zászlóshajója a Tuiga (1909), de mellette a Maliclaire, egy 35 méteres topsail schooner (1909), a három árbócos Creole, amit 1927 – ben épített a Camper & Nicholsons és az Atlantic, Charlie Barr legendás három árbócosának replikája amely az első atlanti átkelési rekordot felállította, amelyet 75 évig nem tudtak megdönteni.

Az Atlantic: a New York Yacht Club egyik tagjának, Wilson Marshall – nak 1903 – ban vízre bocsájtott legendás szkúnerének replikája idén ünnepli 120. évfordulóját. Az Ed Kastelain által vezetett újjáépítési projekt grandiózusra sikerült. 56 méteres hosszával a legnagyobb versenyszkúner, amelyet valaha átépítettek. A felújítást az eredeti tervek szerint végezték el, ami megegyezik azzal, amivel az 1905 – ös transzatlanti versenyt megnyerték. A hajó vízvonala 42 méter, az árbóca 45 m és mintegy 1720 m2 vitorlával tudtak vele haladni.

Idén a rendezvény egy része a nagyközönség és a klasszikus jachtok kedvelői számára is nyitott lesz. Fotókiállítással, kiállítókkal és a hivatalos YCM Boutique – al várják az érdeklődőket.

A régi korok klasszikus jachtjai, amelyek még napjainkban is szelik a habokat, mindenkit lenyűgöznek. A YCM kétévente reflektorfénybe helyezi ezeket a csodálatos hajókat, és büszke tulajdonosaikat, akik gondosan ápolják azokat a tengerészeti hagyományokat, melyek összekötik Hercegséget és a tengert.

Az első regattákat 1862 – ben rendezték az öbölben, és a század végére Monaco a nemzetközi vitorlásvilág mekkájává nőtte ki magát, ahol a pénzvilág, az ipar és a szórakoztatás legnagyobb alakjai találkoztak. 1904 – ben a belső égésű motor megjelenésével Port Hercule – ban rendezték meg az első nemzetközi motorcsónak verseny.

A verseny honlapja: