Stílszerűen versenyrendezés közben ünnepelte 75. születésnapját a földvári Spartacus legtöbb versenyének főrendezője, emeritus vezetőedzője,  Erdélyi Béla – azaz Béci. A legszebb születésnapi ajándék persze az lett volna a számára, ha akár egyetlen futamot is tudott volna rendezni a hétvégén, ehelyett azonban kénytelen volt beérni a hangulatos köszöntéssel, egy szép születésnapi tortával és a színes, vidám személyiségét kedvelő és tisztelő vitorlázók, klubtársak szeretetével.

A hétvége persze így sem telt el munka – azaz pályarakás, rajtpróbálkozás – nélkül, Béci így foglalta össze a MET Klasszikus Kupa két napjának történetét:

„Kilenc klasszikus hajóosztályból neveztek, gyakorlatilag az élmezőny. Szombatra három futamot terveztünk. Szinte semmi szél nem volt, de bíztunk a változásban, vízi halasztást rendeltem el. A mezőny nagy része az erős napsugárzás miatt lassan kiszivárgott a kikötőbe, de elméletileg 17 óráig volt érvényben a halasztás. 18 órakor kezdődött a hagyományos grillvacsora, ezalatt egy rövid vihar jött be, de a naplementét már teljes szépségében élvezhették a résztvevők. Mindenki a másnapi folytatásban bízott, hiszen erős szelet ígértek a meteorológusok. Valóban jött szél is az esővel, 290 fokra ki is tűztük a pályát, el is indítottuk a rajteljárást, de az első rajt ötpercesénél teljesen elfogyott a szél. Aztán az újabb kis esőzónákkal jött némi ide-oda forgó szellő, de versenyzésre alkalmatlan volt az idő. 14 óráig vízen halasztottunk, aztán berekesztettem a versenyt. A praxisomból nem nagyon emlékszem hasonló esetre, hogy egyetlen futamot sem sikerült összehozni egy regattán… Mindenesetre a parton hallottam, talán Szilvássy Attilától, hogy ő idén már két olyan versenyen is résztvett, amelyet szélhiány miatt nem sikerült megrendezni. Remélem a hétfőn kezdődő nemzetközi Optimist versenyünkre, a Csoki Kupára tartalékolta a jó szelet a Balaton!”

Kép: Kézai Zsolt

Visy László Oszi