2018 – ban a 40th Regatta Royal – on Cannes – ban új osztályszövetség alakult, méghozzá az International Schooner Association. A szkúnerek története a 16. századig nyúlik ugyan vissza, de a ma is versenyző klasszikus szkúnereket, mind a 20. század elején tervezték és építették. Ezek a hajók kecsességükkel és bonyolúlt vitorlázatukkal, nem csak a vitorlázóknak, de a nézőknek is maradandó élményt nyújtanak. Az utóbbi években rengeteg ilyen hajót újítottak fel vagy az eredeti tervekből új replikákat építettek költséget és időt nem kímélve.

Ezek a yachtok előszeretettel jártak a nagy klasszikus versenyekre, de sajnos a tapasztalat azt mutatta, hogy adott előnyszámításos rendszerben nem tudják eredményesen felvenni a versenyt a többi hajótípussal. Ezen tapasztalatok alapján gondolták a szkúnert tulajdonosok, hogy érdemesebb lenne külön osztályban vagy ha jobban tetszik külön kategóriában versenyezni. A 40th Regatta Royal tökéletes lehetőségnek bizonyult ezen gondolatok megvalósításához, hiszen a versenyen számos szkúner megjelent. Az osztály alakulógyűlése stílszerűen egy hajón méghozzá az 1935 – ben épült Puritan fedélzetén zajlott. A szkúner szövetséget végül 10 hajóval alapították meg, amelyek lentebb láthatók:


Invader (1905)
Orion (1910)
Mariette (1915)
Puritan (1931)
Orianda (1937)
Aschanti IV of Vegesack (1954)
Elena of London 2009 (replica of 1910 design)
Atlantic 2010 (replica of 1903 design)
Germania Nova 2011 (replica of 1907 Germania)
Naema 2013 (inspired by an Alfred Mylne design)


A szövetség terve az, hogy ezeknek a hajóknak külön versenyeket is szervezzen, illetve a nagy klasszikus versenysorozatokban, külön értékeljék ezeket a hajókat. A szövetség szintén szeretné, hogy az egész éves eredmények fényében az „Év Szkúnere” cím is kihirdetésre kerüljön. A szkúnerek első önálló versenyét idén tavasszal Capri – n rendezik majd.  

Az új osztályszövetséget az International Maxi Yacht Association is elismerte és támogatja. Andrew McIrvine az IMA főtitkára, üdvözölte az új osztályszövetséget az IMA keretei között, és mint elmondta: „Ez a szervezet csodálatos része a Maxi szövetségnek. Az IMA – ban új osztályok jönnek és mennek , de ezek a csodálatos értékű hajók túlélnek mindenkit”.