Korábbi cikkünkben (https://klasszikushajok.hu/2019/02/17/a-nemzetkozi-szkuner-szovetseg/) már írtuk hogy 2018 – ban a 40. Regatta Royal – on megalapították a Nemzetközi Szkuner Szövetséget. A klasszikus szkunereknek a szövetség az első szezonban máris egy három versenyből álló sorozatot tervezett Schooner Cup series néven.

A világ legnagyobb és legszebb klasszikus szkunerei először Capri – n fognak majd versenyezni az új sorozatban május 7 és 11 között a Capri Rolex Sailing Week előtt. A versenyre igen nagy számú klasszikus hajót várnak a rendezők. A rendező International Schooner Association, a Circolo del Remo e della Vela Italia és a Yacht Club Capri, több újdonsággal is készül ami különlegessé teszi a versenyt. Ilyen például hogy a hajók horgonyról fognak majd rajtolni illetve hogy a versenypályát kicsit a szkunerek vitorlázási adottságaihoz optimalitálják.

A sorozat másik két versenye a Monaco Classic Week lesz szeptember 11 és 15 között, illetve a Les Voiles de Saint Tropez, amelyet szeptember 26 és október 6 között rendeznek majd. A három verseny legjobb eredményét elérő hajó nyeri majd az első Schooner Cup Series – t.

Tomas de Vargas Machuca az International Schooner Association elnöke elmondta, hogy nagy megtiszteltetés számukra, hogy képviselhetik ezen csodálatos hajók, tulajdonosaik és legénységük érdekeit. A Capri Classica illetve a Schooner Cup Series csak a kezdet, hogy ezek a csodálatos hajók minél többet együtt tudjanak versenyezni, hiszen később a szövetség tervezi a sorozat bővítését is.

Andrew McIrvine az International Maxi Association titkára elmondta, hogy az  IMA örömmel támogatja a versenyt amit kizárólag a klasszikus szkúnereknek szerveznek és ami az International Schooner Association első versenye is egyben.