Az America’s Cup történelmének kedvelői számára a múlt hét Barcelona – ban igazi szemet gyönyörködtető ünnep volt. A Real Club Náutico Barcelona által rendezett Puig Vela Clàssica, a világ legszebb klasszikus jachtjait mellett a 12mR yachtoknak is rendezett versenyt, amelyek 1958 és 1987 között a Kupa hivatalos hajói voltak.

Sokak számára a Kupa 12mR osztályos korszaka ikonikus volt, amiben talán az is nagy szerepet játszott, hogy 1983 – ban, 132 év után vesztette el Amerika a trófeát. Akkor az Australia II győzte le a Liberty – t.

Az 1987 – es regatta hajói közül többen Barcelona – ban versenyeztek, köztük a Kookaburra II, a French Kiss, a Crusader, a South Australia és a Kiwi Magic, akik a Puig Vela Clàssica A – divíziójában versenyeztek. Ezenkívül a D – divízióban volt még néhány klasszikus 12mR yacht, mint például a Northern Light, a Vim és a Jenetta, akik hihetetlenül szoros versenyt vívtak.

A modern 12mR flotta különlegessége volt még az is, hogy az eredeti legénységek egy jó része visszatért a hajókkal versenyezni. A French Kiss fedélzetén a legendás vitorlázó, olimpiai ezüstérmes Marc Pajot kormányzott.

Arról, hogy mit jelent visszatérni, Pajot így nyilatkozott:

„Nagyon szép emlék ez számomra. Olimpiai vitorlázó voltam, majd később óceáni vitorlázásra váltottam, és végül 1987 – ben Fremantle – ben az America’s Cup – on kötöttem ki French Kiss – el. A legénység közül öten most itt Barcelonában versenyeznek 37 évvel később! Ez egy kiváló regatta nagyon nagy flottával, idén pedig egyedülálló lehetőség arra, hogy élvezzük az America’s Cup – ot Barcelonában.”

Torben Grael, a világ egyik legjobb vitorlázójának és a Luna Rossa 2000 – es, 2003 – as és 2007 – es Kupa taktikusa, aki a Kookaburra II – n vitorlázott így nyilatkozott:

„A legutóbbi világbajnokságon (Porquerolles, Franciaország) debütáltunk az átalakított hajóval, mert amikor megvettük, akkor még az 1987 – es Fremantle – i setup – al vitorlázott. A 12mR – ek gyönyörű hajók, jó és képzett legénységet igényelnek a manőverekhez. A versenyek nagyon szorosak és kiélezettek.”

XVII Regata PUIG VELA CLÀSSICA BARCELONA

A modern divíziót a Kookaburra II nyerte a Kiwi Magic és a French Kiss előtt, a vintage kategóriában pedig a Northern Light, Vim és a Jenetta sorrend lett a végeredmény.

A verseny honlapja: www.puigvelaclassica.com