A www.klasszikushajok.hu – n nem csak klasszikus vitorlás, hanem motoros hajókkal is foglalkoztunk már. Mostani cikkünkben egy olyan, több mint 60 éves hajót veszünk górcső alá, ami ugyan Németországban épült, de már jó ideje kishazánkban hajóznak vele korábban a Balatonon, jelenleg pedig a Dunán. Szerencsémre a múlt héten, abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy nem csak utasként hajózhattam ezzel a gyöngyszemmel.  

A Thetis 1963 – ban épült egyedi megrendelésre, egy német üzletember részére. Mind a design mind a felhasznált anyagok egyszerre árulkodnak luxusról és jó ízlésről. A hajó teste fémből készült, míg a felépítmény teljes egészében hondurasi mahagóniból, a hajtásért pedig két darab 4000 cm3 Mercedes motor felelt. A Thetis bejárta a világot, míg vissza nem került szülőhelyére, a Bodeni tóhoz, Németországba, ahol egy 100 éves német hajóépítő műhelyben várta, hogy újra vízre kerülhessen. Innen került a Balatonra, aztán 2014 – ben a Sió csatornán keresztül megérkezett Budapestre.

2015 – ben a hajóra itt teljes felújítás várt. A korhadt falak cseréje mellett megújult a víz- és fűtésrendszer, valamint a teljes elektromos rendszer és a két kilométernyi kábelhálózat. Az eredeti motorok le lettek cserélve két vadonatúj 4996 cm3 Mitsubishi alapra épült Solé Diesel SM-105 motorra, a régi sebességváltókat pedig technodrive váltókra. A fa felületek pótlására Amerikából érkeztek a hajóhoz hondurasi mahagóni lemezek. A hátsó fedélzeten a vászontetőt keménytető váltotta fel, a fém korlátokat pedig fakorlátok. A manapság már igazi ritkaságnak számító hondurasi mahagóni deck is megújult és kialakításra került egy napozó felületet.

A legmodernebb navigációs és biztonsági berendezések mellett olyan finomságok kerültek a hajóba, mint például a padlófűtés a fürdőben. Az üzemanyagtartályok mérete megduplázásra került, valamint 2db 250W – os napelem lett szerelve a hajóra, amely folyamatosan ellátja árammal.

A Thetis egy kicsit több mint 60 éves gyöngyszem – gazdag múlttal, és remélhetőleg hasonlóan fényes jövővel.

Ha szeretnénk részesei lenni az élménynek a programokat a hajó honlapján megtalálhatjuk:

www.thetis.hu

A Thetis technikai adatai:

Építő / Építés éve:          Bodan Werft, Kressbronn, CH, 1963
Legnagyobb hossz:        13,65 m
Legnagyobb szélesség:   4,20 m
Oldalmagasság:             1,90 m
Legnagyobb merülés:     0,88 m
Vízkiszorítás:                 15,96 t
Főgép típusa:                 2 x MWM KD 1105
Főgép teljesítmény:        2 x 60 kW
Holtvízi sebesség:          22 km/h
Befogadó képesség:        12 + 2 fő