2024. június 17. és 23. között rendezi meg a Porquerolles Yacht Club a 12mR jachtok következő Világbajnokságot, amely az egyik legrangosabb vitorlásverseny, nem csak a 12mR osztály részére.

A versennyen igazi Amerika Kupa hangulatot szeretnének majd varázsolni Hyères kikötőjében, hiszen ezek a hajók is szerves részét képezték az Amerika Kupa történetének jópár évtizeden keresztül. A szervezők legalább 10 nemzet, húsz 12mR részvételére számítanak.

A 12mR hajók, a világ legrégebbi sportversenyének, az Amerika Kupának az egyik történelmi hajóosztálya, amelyet 1958 és 1987 között vívtak ilyen hajókkal. Ezen idő alatt a Kupa királyaivá váltak. A 2024 – es Porquerolles – i VB – n Hyères kikötője előtt versenyeznek majd a hajók. Erre a különleges eseményre a Porquerolles Yacht Club és versenybizottsága speciális pályákon vitorláztatja majd a mezőnyt, amelyek igen technikásak lesznek.

„A Porquerolles Yacht Club nagyon büszke arra, hogy megrendezheti a világbajnokságot. Néhány hónappal ezelőtt a 12mR osztályszövetség a VB helyszínének egy különleges Földközi tengeri helyszínt keresett, hiszen ebben a térségben még nem rendeztek VB – t. Néhány látogatás után Porquerolles – t választották ki erre az eseményre… Hyères arany szigetét” – mondta Aurélie Lhuillier, a Porquerolles Yacht Club elnöke.

Az esemény

Június 17. és 23. között körülbelül húsz 12mR jachtot és azok legénységeit várják Porquerolles kikötőjében, ahol majd egy hét alatt dől el a VB cím sorsa.

„A Nyala legénysége számára a világbajnokság lesz a szezon fénypontja. Már a teljes csapattal edzünk. Nagyon örülünk, hogy Porquerolles – ben lesz a VB, hiszen ezek a vizek nagyon technikásak, és biztos vagyok benne, hogy nagyszerű versenyt fogunk vitorlázni” – mondta a brazil Torben Grael, ötszörös olimpiai érmes, az olasz 12mR Nyala taktikusa. A hajót Patrizio Bertelli, a Prada vezérigazgatója kormányozza majd.

„2024 – es év igen mozgalmas lesz a 12mR jachtok számára. A Grand Prix kategóriában, amelyben a French Kiss – el versenyzünk, remek csaták ígérkeznek majd például a Kiwi Magic – el, vagy a White Crusader – el és a Kookaburra – val. Minden tulajdonos és legénység nagyon motivált, és a Hyères – i öblöt és  Porquerolles – t mindenki nagyra értékeli, úgyhogy alig várjuk, hogy újra találkozhassunk” – magyarázta Marc Pajot, a French Kiss kormányosa.

„Szerencsések vagyunk, hogy jónéhány hajó érkezik az Egyesült Államokból is. 2024 – ben rengeteg okunk van arra, hogy Európában versenyezzünk, különösen az Amerika Kupa miatt. Nálunk lesz a legnagyobb 12mR – es hajóflotta. A Porquerolles Yacht Club, amely az eseményt szervezi, egy remek klub, és mindent megtesznek annak érdekében hogy a szervezés tökéletes legyen” – nyilatkozta Bruno Troublé.

A 12mR flották közül az amerikaiak, spanyolok, olaszok, franciák és skandinávok is egyaránt eljönnek Porquerolles – be, hogy egy csodálatos és történelmi show részesei legyenek Hyères kikötőjében. A Porquerolles Yacht Club és csapatai már keményen dolgoznak azon, hogy ez az esemény emlékezetes maradjon.