A Firefly az első F – Class jacht, amelyet a Claasen Jachtbouw BV épített és mutatott be Hollandiában a North Sea Channel – en. A jacht tulajdonosát és legénységét a tengeri versenyeken és túrákon a Hall kereskedelmi igazgatója, Andre Vermeulen, a Hall technikusai, Freddy Franssens és Henk van Zweden, az építő csapat egy része, valamint Andre Hoek tervező és csapata kísérte el.

Ezt az elegáns superjacht – ot, teljesen mértékben versenyzésre szerelték. A Firefly az új F – class one design prototípusa, amely a Spirit of Tradition osztályban való versenyzéshez lett optimalizálva. A hajótestet a Bloemsma Aluminiumbouw hajógyár építette, amely nem mellesleg négy J – class – t is épített már. Az S/Y Firefly – t ezután a Claasen Shipyards szerelvényezte fel és fejezte be, amely a korábban vízre bocsátott J – class – t, a Lionheart – ot is építette. Az Firefly után még két testvérhajóról is folynak már a tárgyalások.

A hajótest alumínium, amely kiváló sebességgel rendelkezik, karbon rudazattal és kompozit kötélzettel van szerelve. A T kiel, a 28 tonnás ólombulbával és karbon kompozit kormánnyal tökéletes áramlást biztosít a víz alatt. A hajó teljes súlya 62 tonna és 5,2 m a merülése. A kiel kétféle opcióval rendelhető vagy fix vagy felhúzható, de az F – Class Association mind a kettőt engedélyezte.

Az F – class időtlen megjelenése és érzete, valamint csúcskategóriás holland dizájnja biztosítja, hogy megőrizzék értékeiket hasonlóan a J – Class -okhoz. Teljesítményüket gyenge és erős szélre is optimalizálták és a tervezők nem titkolt célja volt, hogy legalább olyan teljesítménnyel rendelkezzenek mint a J – Class – ok vagy talán kicsit jobbal is.

A FireFly – hoz a rudazatot a Hall Spars szállította, a kötélzetet a SmartRigging PBO a vitorlákat pedig a North Sails. A felszerelések jó részét hidraulika működteti. A csörlőket a Harken a fedélzeti felszereléseket pedig a Lewmar szállította. A hosszú távú versenyekhez vízballaszt rendszer van beépítve a hajóba, amely öt tonna vízet képes két percen belül átjuttatni az egyik oldalról a másikra.

A hajó technikai adatai:

Típus:                           F – Class Yachts Hoek 115 (Cutter rigged sloop)

)Név, építés éve:            Firefly, 2011

Építő:                            Claasen Shipyards

Tervező:                        Hoek Design Naval Architects

Teljes hossz:                  35,20 m

Vízvonalhossz:              22,23 m

Szélesség:                      5,58 m

Teljes Súly:                   62 t

Tőkesúly:                      28 t

Rudazat:                        Hall Spars

Vitorlázat:                     North Sails

Vitorlázat kreutzban:      594 m2

Vitorlázat hátszélben:     1.095 m2