A Sunfish – t egy egyszemélyes strandra kitalált kis hobbihajónak tervezték, nagyon lapos testtel és latin vitorlázattal. A Sunfish – t az Alcort, Inc. tervezte és gyártotta le, először 1952 – ben mint az eredeti hajójuk, a Sailfish „következő generációs” továbbfejlesztett változatát. A Sailfish – hez képest a Sunfish szélesebb hajótesttel rendelkezik a nagyobb stabilitás érdekében, megnövelt szabad oldalmagassággal és egy kényelmesebb lábtartóval a jobb vitorlázási testhelyzet érdekében. A Sunfish – t eredetileg fából, majd később üvegszálas műanyagból gyártották.

Az egyszerű Latin vitorlázattal a Sunfish könnyen kezelhető, viszont egy kisebb upgrade – el már tökéletes versenyvitorlássá is alakítható. Emiatt a hajó vonzó egyaránt a kezdő és profi vitorlázók számára is.

A Sunfish nagy népszerűségének köszönhetően 1995 – ben az American Sailboat Hall of Fame, elismerően azt nyilatkozott róla, hogy „a valaha tervezett legnépszerűbb üvegszálas hajó amiből addig, negyedmillió kelt el világszerte”.

A hajó története:

1945 – ben Alex Bryan és Cortlandt Heyniger megalapították az Alcort Inc. – t, hogy elkészítsék első hajójukat, a Sailfish – t. A vállalkozás eredetileg ácsmunkák készítésére jött létre, de mellékvágányként vitorláshajókat és jégvitorlásokat is gyártottak. Terveik között szerepelt hogy a Vöröskereszt számára csináljanak életmentő csónakokat is de ez végül nem valósult meg, viszont ehelyett elkezdték továbbfejleszteni a vitorláshajó koncepciójukat, amiből megszületett a Sailfish. A Sailfish – t kicsit upgradelték még és ebből az újításból született a Sunfish.

Az első Sailfish – eket összeszerelhető formában kínálták rajzokkal és építő kittel együtt az amatőr hajóépítőknek, de mellette már a gyártás is elkezdődött és kész hajókat is lehetett vásárolni. 1960 – ra a Sunfish már üvegszálas változatban is elérhető volt, és a gyártókapacitások növelésével folyamatosan építették le a fa hajók gyártását. A hetvenes évek elején, pontosabban 1971 – ben kis tárolórekesz került a cockpit végébe a műanyag hajókon. 1972-es újratervezték a kormányt, a svertet, és a cockpitbe egy a Sunfish – hez tervezett ventil is került.

1969 – ben, amikor az AMF átvette a Sunfish gyártását az Alcort, Inc. – től, az egyik terjeszkedési stratégia az volt, hogy megalakították a Sunfish (racing) Class Association, hogy vitorlásversenyekkel népszerűsítésék a hajóosztályt.

Sunfish versenyek:

A legtöbb One – Design osztályban (pl:laser) az épített és a versenyző hajók száma közel azonos. A Sunfish esetében ez kicsit másként alakult. 2001 – ig összesen 300.000 hajót építettek az USA – ban, de ezekből mindösszesen 1573 versenyzett. Ezzel a számmal a hajó még mindig a legkedveltebb osztályok közé tartozik az USA – ban. A Sunfish versenyek gerincét a baráti összejövetelek alkotják ahol nem a vérremenő versengés, hanem az együtlét a fontos. Ilyen események a Connecticut River race, a Seattle’s Duck Dodge és a Hampton Roads Sunfish Challenge & Dinghy Distance Race. Azok a Sunfish tulajdonosok akik kicsit komolyabb OD versenyekre vágynak is megtalálják számításaikat az osztályban.

SuperSunfish

A 1960 – as években John Black Lee kísérletezni kezdett, és mind a hajótesten mind a vitorlázaton változtatott egy kicsit a jobb menettulajdonságok érdekében. Lee koncepciója nem érdekelte az Alcort, Inc. – t, így el sem kezdték gyártani a Formula S típust. 1969 – ben miután az AMF megvásárolta az Alcort újra leporolták a tervet de végül nem a Formula S – t hanem saját fejlesztéseiket kezdték el gyártani Super Sunfish néven. A meglévő Formula S flotta végül beolvadt az AMF Super Sunfish flottájába. A hajót 1974 és 1984 között gyártották csak.

Sunfish technikai adatai:

Tervező:               Alcort, Inc.

Építés éve:            1953

Tömeg:                 54 kg

Hossza:                4.19 m

Szélessége:           1.24 m

Rudazat típusa:     Lateen rudazat

Nagyvitorla:          7.0 m2

Super Sunfish technikai adatai:

Tervező:               John Black Lee / AMF

Építés éve:            1974

Tömeg:                 59 kg

Hossza:                4.22 m

Szélessége:           1.24 m

Rudazat típusa:     Lateen rudazat

Nagyvitorla:          6.0 m2

A Sunfish építői időrendi sorrendben:

1952–1969 Alcort, Inc.

1969–1986 AMF

1986–1988 Loveless & DeGarmo, Alcort Sailboats Inc.

1988–1991 Pearson Yacht Co.

1991–1997 Sunfish / Laser, Inc.

1997–2007 Vanguard

2007–          Laser Performance