Idén a J – Class – oknak három fő versenyük van a szezonba. Ezek talán nem véletlenül a Mediterrán térségben vannak, hiszen ez már részben felkészülés a jövő évi szezonra, aminek a csúcspontja Barcelonában lesz az America’s Cup kísérőversenyeként. Az első verseny júniusban a The Superyacht Cup Palma – volt, a második a Maxi Yacht Rolex Cup a jövő héten és a záróesemény október végén az Ibiza JoySail Regatta lesz.

A jövő heti esemény mindig is kiemelt volt az osztály életében, hiszen Szardínián a Yacht Club Costa Smeralda – ban már több mint húsz éve versenyeznek a J – Class – ok a maxikkal együtt.

Sajnos a flottából még nem a meglévő kilenc, hanem csak három hajó versenyez: nevezetesen a Svea (J-S1), a Topaz (J8) és a Velsheda (JK7). Az előző évbe a Svea mindent megnyert, annak ellenére, hogy keveset vitorláztak a hajóval. Az idei évben is hasonló célokkal vágnak neki a regattának.

Tim Powell projekt manager és a hajó nagyvitorla trimmere elárulta, hogy télen 11 tonnával csökkentették a Svea súlyát, ami nagyjából 1,5 TP52 – es súlyának felel meg. Az átalakításokat idén télen is tovább szeretnék folytatni, hiszen már gőzerővel készülnek a jövő évi Barcelonai versenyre. A csapat tavasszal öt napot edzett Palma – n, majd versenyeztek a Superyacht Cup Palma – n is. Tim úgy véli, jó formában van a csapat ahhoz, hogy megvédjék a tavalyi eredményüket, és büszkék arra, hogy a jacht örökségéhez és történelméhez méltóan újra a svéd zászló alatt vitorlázik.

„Európai bázisú hajó vagyunk, nagyon erős svéd vitorlázókkal a csapatban, jó csapatszellem és a harmónia a csapaton belül. A Maxi Yacht Rolex Cup mindig is a szezon csúcseseménye, és alig várjuk, hogy ismét három J – Class jachttal versenyezhessünk. A „Maxi Worlds” az egyetlen regatta ebben a szezonban, amelyen reméljük, hogy nagyon jól fogunk szerepelni.”

Mindhárom J osztály legénysége tudja, mi kell a győzelemhez a Costa Smeraldán. A Topaz – on Andy Horton helyettesíti majd a taktikus Francesco de Angelis – t. Horton már korábban is vitorlázott a Topaz kormányosával, Peter Holmberg – el, és a navigátorral Nacho Postigo – val is, hiszen az 52 Superseries éllovas Provezza – n is együtt mennek. A Velsheda idén tavasszal ünnepelte 90. születésnapját, és fantasztikusan néz ki egy nagy téli átalakítás után. Noha a Superyacht Cup – ot megnyerték, és volt lehetőségük összemérni a többi J – Class csapattal, kiwi taktikusuk Tom Dodson nem feltétlenül látja favoritnak csapatát. Ebben részben benne van az is hogy a JCA Handicap rendszer nem feltétlen nekik kedvez. Emellett a Velsheda – ról hiányozni fog Andy Beadsworth stratéga is, igaz nem kisebb név pótolja majd, mint Grant Simmer többszörös Kupagyőztes vitorlázó.

A J – Class flottának hétfőn kezdődnek a versenyei, ahol 2 pálya és három túrafutamot terveznek.