A Fowey River class dinghy alapkoncepciója, valójában a Yachting World 15 lábas dinghy – jé volt, amelyet Reg Freeman tervezett az 1930 – as évek végén. A terveket a Yachting Monthly magazinban tették közzé 1939 áprilisában, hogy megpróbálják az embereket arra ösztönözni, hogy építsenek saját hajót a magazinon keresztül megvásárolható tervek alapján. A háború után a tervet a Yachting Monthly 1945. novemberi számában ismét megjelentek. Az osztály a Fowey River Class megalakulása óta klinker palánkkal készül.

Az 1950 – es évek elején a Hunkin’s Boatyard – ban, Polruan – ban épült meg az első hajótest, egy helyi fogorvos Mogg (Moggy) számára, aki a lányáról Michelle – nek nevezte el a hajót. 1957 – re Percy Mitchell további 15 hajót épített. A flotta fokozatosan növekedett, és nyolc évvel később már 36 hajó vitorlázott. Sajnos ezután a flotta kicsit hanyatlásnak indult, mert a tulajdonosok más hajók felé kacsingattak. A versenyzésük csak egy versenyre a Regatta Week – re koncentrálódott ezután. Ilyenkor újra előkerültek a régi hangárokból a hajók és együtt versenyeztek. Az új hajók építéséhez szükséges építősablonok sajnos elvesztek, így Maurice Hunkin új sablonokat készített és 1991 – től újra építi ezeket a hajókat.

A hajók elég egyszerűek, nyitottak, nincs foredeck – jük, emiatt viharos időjárásban könnyen felborulhatnak. A hajótest palánkjait lucfenyőből készítik, melyből összesen 12 van oldalanként. A palánkok esetenként még kaphatnak mahagony burkolatot. Emellett a mahagony – t még az ülésekhez és a középső merevítőhöz használják. A bordákat tölgyből készítik és gőzölés után kerülnek a hajótestbe, amelyet réz szegecsekkel hagyományos módszerrel rögzítenek. Egy hajóba nagyjából 1350 db kerül beépítésre. A hajó elkészítéséhez körülbelül 11 hétre van szükség. A kész hajótestre minimum hat réteg lakkot visznek fel.

A típusból eddig összesen 72 darabot gyártotta és általában népes mezőny gyűlik össze a versenyeken. A versenyek a parton lévőknek is igen élvezetesek, mert a sok szines vitorla látványa könnyen vonza a tekintetet.

https://www.foweygallantssc.co.uk/sailing/Fowey%20Rivers