Az International 110, egy amerikai vitorlás hajóosztály, melyet C. Raymond Hunt vetett papírra, mint one – design osztályt, és amiből az első darabot 1939 – ben építették.

Míg a legtöbb hajó konstrukciója numerikus jelölésekkel rendelkezik, amelyek általában a hajók teljes hosszát, vízvonal hosszát vagy más méretparamétereket jelölnek, az International 110 – es osztálynál ez nem így van. Itt az osztály a prototípus vitorlaszámáról kapta a nevét.

1946 – ban az International 110 – est kicsit továbbfejlesztették, megnagyobbították, amiből megalakult a 29,83 lábas International 210 – es osztály.

A múltban a hajók egy részét otthon építették amatőr hajóépítők, valamint számos amerikai gyártó, köztük a Cape Cod Shipbuilding, a W. D. Schock Corp, a George Lawley & Son és a Graves Yacht Yard is gyártotta a típust. A jelenlegi építő az amerikai New Holland Marine Group, ahol a hajó a mai napig elérhető és rendelhető. A típusból eddig összesen több mint 750 darabot gyártottak. A W. D. Schock Corp tervdokumentációi szerint náluk ebből összesen tizenhét hajó épült 1966 és 1971 között.

Az International 110 egy tőkesúlyos versenyhajó. A korai hajók rétegelt lemezből készültek, de a későbbi generációk már üvegszálas poliészterből, melyeken még mindig megtalálhatóak fadíszítések. A hajó frakcionált sloop rudazattal rendelkezik, melyet fából vagy alumíniumból készítenek.

A vitorlázat széllel szemben 14,6 m2 amely egy nagyvitorlából és egy betekerhető orrvitorlából áll. Hátszélben még egy 19m2 – es spinakkerrel egészül ki a szett. Ami kicsit szokatlan a hajón, hogy a bulbás kiel mellett egyetlen trapézzal is fel van szerelve. A hajót két vagy három fő vitorlázza.

Az International 110 egy aktívan versenyző hajóosztály, melynek a versenyeit az International 110 Class Association szervezi és támogatja. A kilencvenes években a flotta nagy része New England – ben versenyzett.

Korábban Richard Sherwood azt írta a hajóról: „Ez a tőkesúlyos hajó a harmincas évek végének áttörést jelentett. A szabálymódosítások, lehetőséget adtak a trapéz használatára, ezzel lehetővé tették az International 110 – es osztály számára, hogy több rangos versenyen is jól szerepeljen. A kenu forma rendkívül látványos és siklásra is képes, de könnyen le is tud fúrni a hajó orra hátszélben. Az egyszerű design miatt ezeket a hajókat könnyű megépíteni…”

Az International 110 – et a legendás tervező, az American Sailing Hall of Fame tagja, C. Raymond Hunt tervezte. Az International 110 egy rendkívüli kis tőkesúlyos hajó. 7,32 m hosszú, 1,27 m széles és mindössze 413 kg. Kis vitorlatervének, könnyű súlyának, hosszú vízvonalának és alacsony nedvesített felületének köszönhetően minden szélirányban élvezetes vitorlázni vele a gyenge széltől egészen a viharosig…

Tervező:                                  C. Raymond Hunt

Tervezés éve:                           1939

Építő:                                      Cape Cod Shipbuilding, W. D. Schock Corp, George Lawley & Son, Graves Yacht Yard, New Holland Marine Group

Teljes hossz:                           7.32 m

Vízvonalhossz:                        5.49 m

Szélesség:                                1.27 m

Merülés:                                  0,91 m

Vitorlázat széllel szembe:        14.6 m2

Hátszélvitorla:                         19 m2

Súly:                                       413 kg