A Panerai Classic Yachts Challenge befejezése által hagyott űrt a klasszikus yacht versenysorozatok világában nagyon nehéz pótolni. Ennek a vágynak a betöltésére született most a Mediterranean Champions Cup, amelyet a Vintage & Classic Yacht Club szervez és részben azokat a versenyeket tartalmazza ismét amit korábbi elődje, legalább is a Mediterrán térségben. A VCYC célja hogy a sorozatba visszacsábítsa és összefogja ismét ezeket a versenyeket, illetve hogy a klasszikus hajótulajdonosok minden kategóriában megmérettessenek és értékelve legyenek.

„Szeretnénk új jachtokat és szponzorokat is csábítani a sorozatba. A hangsúly határozottan a nemzetközi részvételen és a mindenki számára tisztességes versenyen van, ahol a klasszikus yachtok ismét tündökölhetnek.”

A sorozat hat versenyt fog össze a Mediterránumban: a Les Voiles d’Antibes – t (Antibes FRA), az Argentario Sailing Week – et (Porto Santo Stefano ITA), az Illes Balears Clàssics – ot (Mallorca ESP), Vela Clasica Menorca – t (Menorca ESP), a Vele d’Epoca Imperia – t (Imperia ITA) és a Régates Royales Cannes – t (Cannes FRA).

Kategóriák és díjak:

Med Cup Big Boat: Ez a díj egy 700 grammos sterling ezüst gyümölcstál, melyet a Cooper Brothers & Sons Ltd, készített 1978 – ban.

Med Cup Classic: A Classic díj egy vintage ezüst gyümölcstálat, melyet 1966 – ban készítette az Elkington and Co. Birmingham – ben, az Egyesült Királyságban.

Med Cup Marconi: A Marconi rudazatúak díja egy gyönyörű fémjelzéssel ellátott tömör ezüst „Monteith” tál, amelyet 1972 – ben készített a JB Chatterley & Sons Ltd., szintén Birmingham – ben.

Med Cup Vintage Gaff: A gaffos hajók díja egy 988 grammos tömör ezüst tál, melyet C.I. Moinichen készített 1917 – ben Dániában. A díjat 2021 – ben Thierry Laffitte, a Sagittarius tulajdonosa ajándékozta a VCYC – nek, és az volt a kívánsága, hogy ez legyen a Gaff Class Trophy díja. Ezzel is tisztelegve apja Andre Laffitte előtt.

VCYC Seamanship Trophy: Ezt a díjat a Greenwood család adományozta a VCYC – nek, Michael Greenwood emlékére. Ez a trófea a kiemelkedő tengerészeti tudás elismerése. Klasszikus elemekből készült, mahagóniból és egy Merriman bronz csörlőből.

A megszűnt Panerai Classic Yachts Challenge – ről:

2005 – ös debütálása óta a Panerai Classic Yachts Challenge a világ tíz legrangosabb klasszikus yacht regattáját egyesítette a Mediterrán térségben és Észak – Amerikában. A sorozathoz később több neves regatta is csatlakozott még, mint például az Antigua Classic Yacht Regatta és a Panerai British Classic Week.

A Panerai elkötelezett volt a klasszikus yachtok és a sorozat iránt. Úgy gondolták, hogy ez egy igazán exkluzív közösség, amely a világ minden tájáról összehozza a vitorlázás és a klasszikus hajók szerelmeseit, akik megosztják egymással a tenger iránti szenvedélyüket és a hagyományok tiszteletét. A sorozat fénykorában tíz regattát fogott össze a legérdekesebb mediterrán desztinációkon és az Egyesült Államokban, New England partjai mentén.