Kilenc év után ismét Falmouth ad otthont a rangos Tall Ships Race – nek, a Magellan Elcano – nak, augusztus 15 és 18 között. Az Egyesült Királyság Dél – Nyugati kikötővárosa, Cornwall gyöngyszeme, már több neves versenynek volt helyszíne többek között Finn Dinghy Világbajnokságot (2012) és J – Class Regattát (2012) is rendeztek már itt.

Az újabb sikeres pályázat a díjnyertes szervezőcsapatnak a Falmouth Town Team – nek köszönhető, akik partnerségben a Falmouth Town Council – al, a Falmouth BID – el, a Perfect Events Group – al és a Falmouth Tall Ships Association – al együtt szervezik a versenyt. Ez lesz a hatodik alkalom, hogy Falmouth ad otthont a rangos regattának. Az első ilyen eseményt 1966 – ban rendezték.

Az iskolahajók fennmaradásához és versenyzéséhez is elengedhetetlenek a támogatók. A verseny kiemelt támogatója Falmouth városa, a Falmouth Business Improvement District (BID) és a Falmouth Tall Ships Association. A verseny  szponzorai büszkék arra hogy az eseményt megszervezhetik és támogathatják, mert az iskolahajók tradícióit kiemelt fontosságúnak tartják.

Falmouth polgármestere, Steve Eva tanácsos a bejelentésre reagálva azt mondta: „Ez valóban fantasztikus hír a város számára, és Falmouth városi tanácsa nagyon örül, hogy támogatja az eseményt. Köszönetet kell mondanunk a kiváló szervezőcsapatunknak, hogy az erőfeszítéseiknek és a háttérmunkájuknak köszönhetően, közösségünk, vállalkozásaink és látogatóink is élvezhetik majd a rendezvényt. A verseny kísérőprogramja a Sea Shanty Fesztivál lesz. Szerencsére nagy tapasztalattal rendelkezünk a kiemelkedő színvonalú versenyek rendezése terén így már alig várjuk, hogy ismét megtekinthessük ezeket a csodás hajókat a Falmouth – i öbölben!”

Richard Gates, a város másik vezetője hozzátette: „Nagyon boldogok vagyunk, hogy a 2020 – as és 2021 – es Covid időszak után ezek a hajók visszatérhetnek ide. Városunk története összefonódik ezekkel a csodálatos hajókkal, így mondhatni, hogy hazajönnek! Nagyon izgatottak vagyunk, hogy ismét mi lehetünk a házigazdái ennek a versenynek. Mint mindig, most is nagyon várjuk az iskolahajók csodálatos flottáját, és azt a félelmetes látványt, amint be és kihajóznak a kikötőbe.”

A látogatóknak lehetőségük lesz felmenni néhány történelmi iskolahajóra, melyek az A&P Falmouth Docks területén horgonyoznak majd. Az iskolahajókra a belépőjegyek értékesítése az esemény közeledtével indul majd, mely felnőtteknek 5 gyerekeknek pedig 2,5 GBP lesz. Richard Gates a tarifákkal kapcsolatban a következőket mondta: „Egy olyan látványosság fenntartása, mint az iskolahajók, minden tulajdonos számára jelentős befektetést és erőforrást igényel, ami a jelenlegi pénzügyi helyzet miatt különösen nagy kihívást jelent. Sajnos emiatt a 2023-as rendezvényre belépődíjat kell szednünk, hogy fedezni tudjuk az ilyen volumenű rendezvények megrendezésével kapcsolatos költségek egy részét.”

Az ilyen események gazdasági hatásaival kapcsolatban Richard Wilcox a Falmouth Business Improvement District (BID) ügyvezető igazgatója, (aki ismét az egyik vezető szervezője az eseménynek) elmondta: „Tudjuk, hogy a kulturális programok létfontosságúak Cornwall számára. Évente több mint négymillió látogató érkezik az itt rendezett különböző eseményekre, amely nagyrészben a városi szervezőcsapat elmúlt tíz évben végzett megfeszített kemény munkájának köszönhető. A legutóbbi, 2014 – es Tall Ship Regattán végzett felmérésekből azt is tudjuk, hogy a négy nap alatt több mint 150 000 látogató 10,5 millió fontot hozott Cornwall – nek. A rendezvény tehát nemcsak egy csodálatos verseny, sok magánszemély, szervezet és önkéntes kemény munkájának köszönhetően, hanem gazdaságilag is fontos a megyének és vállalkozásainak.”