Lassan közhely hogy a Star hajóosztály mindig kitalál valamit, de tényleg így van. Az osztály miután elvesztette olimpiai státuszát még mindig „Köszöni Jól” van és újabb és újabb versenyekkel bizonyítja, hogy nem szabad elfelejteni ezt a hajót. Erre talán az egyik legjobb példa a Star Sailors League vagy az SSL Final, amit 2013 óta rendeznek a minden évbe a Bahamákon. Az osztály elég komoly múlttal rendelkezik így a tradíciók ápolása is fontos az osztálynak, ennek szellemében idén már harmadik alkalommal rendezték meg a Star Vintage Gold Cup – ot. Mint sok nagy vitorlás esemény természetesen ez is Amerikában került megrendezésre a Gull Lake – en Michigan – ben. Az első eseményen még csak 11 hajó indult, de évről évre egyre több hajó érkezik, így idén már hét nemzet és 26 hajós flotta versenyzett.

A Vintage Gold Cup alapvetően a fából készült Star – oknak lett kiírva, amiket nagyjából eredeti formájukban sikerült felújítani, de a modern szerelvények már engedélyezettek, mint például az alumínium árboc. Persze a versenyen a faárbocosokat is értékelik Classic Vintage Cup kategoriában.

A verseny nyolc futamra és három napra lett kiírva. A mezőny sem csak öregurakból állt, hiszen a Star élmezőny azért részben képviseltette magát. Idén is ott volt például Paul Cayard, aki eddig mind a három alkalommal részt vett a versenyen 2017 még Brian Fatih – el tavaly és idén pedig a fiával Danny Cayard akivel előző évben nyerni is tudtak. Idén is ott voltak a versenyen az előző évi dobogósok Greg Smith, és Joe Londrigran is. A nagy nevek közül Lars Grael sem hiányozhatott, aki idén az amerikai Arnis Baltins – el versenyzett, de itt volt 2017 Világbajnoka Eivind Melleby – Joshua Revkin, illetve a kétszeres olimpiai bajnok Mark Reynolds. Volt még egy érdekes résztvevője a versenynek, méghozzá a 92 éves Malin Burnham aki nem mellesleg 1945 – ben volt Világbajnok ebben az osztályban.

A verseny első futamát Lars Grael – ék nyerték Paul Cayard és Tomas Hornos – ék előtt. A futamon elég változatos szélviszonyok voltak, mert a mezőny 6 kts – es szélben rajtolt és 15 – 18 kts – ben futott be. Az előrejelzés még erősebb szelt igért így a rendezőség nem akarta kockáztatni az oldtimer hajók épségét, ami egyben parti halasztást és a nap végét is jelentette.

Mivel az első nap csak egy futamot sikerült rendezni így a második napon a tervezett három futam helyett négyet rendeztek. A nap ismét nem indult erő széllel mindössze 6 – 8 kts fújt. Kezdetben még napos majd felhős idő fogadta a mezőnyt. A négy futamból kettőt Eivind Melleby – ék kettőt pedig Arthur Anosov – ék nyertek. Öt futam után ezzel Melleby átvette a vezetést, Anosov pedig a harmadik helyen állt. Összetettben visszaesett a második helyre Lars Grael aki ezen a napon 5,2,2,4 helyeket vitorlázott.

A befejezőnapon is végül a tervezett kettő helyett három futamot rendeztek így a kiírt nyolc futam alapján hirdettek győztest. A nap Melleby – éké volt, hiszen a három futamból kettőt nyertek és mellé még egy 10 kieső helyet is vitorláztak. Végül négy futamgyőzelemmel és négy pont előnnyel nyerték a harmadik Vintage Gold Cup – ot. Második lett Lars Grael aki a hetedik futam megnyerése után két futamgyőzelemmel és három pont előnnyel végzett a második helyen. A bronzére Arthur Anosov – éké lett, akik 7,2,2 helyekkel zárták a versenyt.

A verseny honlapja:

https://vintagegoldcup.com/

Eredmények:

https://yachtscoring.com/event_results_cumulative.cfm?eID=9596