Mindig lenyűgözött a J – Class jachtok versenyzése. Nekem ezek A HAJÓK csupa nagy betűkkel, és nem csak azért mert valóban nagyok, kecsesek, hanem mert a legnagyobb vitorlás sportesemény az America’s Cup történetének is szerves részei voltak és még részben most is azok, igaz most már csak kiegészítő versenyként.

Foto credit: Louis Kruk

A J – Class – ok üldözését, valamikor 2012 – ben kezdtem Falmouth – ban, ahol akkor éppen négy hajó a J5 Ranger, a JK7 Velsheda, a JH1 Lionheart és a mostmár JKZ1 – es rajtszámú Rainbow versenyzett. Nem mellesleg a verseny végső sorrendje is ez lett. A következő esemény öt év múlva következett, amikor is 2017 – ben igen aktív, talán a legaktívabb és legnépesebb volt az osztály. Ebben az évben a Bermudákon tartott America’s Cup J – Class Regattán hét, míg a Newport R.I. – n rendezett első és ezidáig egyetlen J – Class Világbajnokságon hat hajó indult. A helyszín és a VB, mint esemény miatt inkább a Newport R.I. – i helyszín lett a befutó versenynézés szempontjából. Azóta az osztály vesztett aktívitásából, ami részben a COVID, részben pedig különböző tulajdonosváltásoknak köszönhető.

Foto credit: Louis Kruk

Az idei Barcelonai versenyt egy évvel ezelőtt még Világbajnokságnak tervezték, de nyilván az érdeklődésre való tekintettel „csak” J – Class Regatta Barcelona lett végül. Akárhogy is legyen az mindenesetre jó dolog hogy a Louis Vuitton Cup és az America’s Cup döntője között, ezek a régi Kupahajók is újra reflektorfénybe kerülnek.

A Regattára végül három J – Class nevezett, a JK7 Velsheda, a JKZ1 Rainbow és a JS1 Svea. A Louis Vuitton Cup döntője után hétvégén már edzettek a csapatok, de futamot még nem rendeztek. Hétfőn reggel a Real Club Náitc de Barcelona patinás klubházának teraszán tartották a verseny sajtótájékoztatóját, ahol az osztályszövetség elnöke beszélt először a J – Class jelenéről és jövőjéről. Megtudhattuk, hogy a kilenc jelenlegi hajó (melyből három még eredeti, és hat replika) mellett, 2025 – ben megépülhet a tizedik yacht is, ami legelőször 2026 – ban versenyezhet majd. A flotta jövőre tervezi a visszatérését az ikonikus vitorlás spotra, Newport R.I. – re. 2026 – ban a tervek szerint a Solent és a JS1 Svea otthona Svédország lesznek majd a versenyhelyszínek.

Foto credit: Louis Kruk

A verseny első napján párás reggelre ébredtünk. Az előrejelzések fényében a versenyrendezők a 12.00 – ás rajtot egyből 14.00 – ra módosították. A szél továbbra sem érkezett meg így a vízen négy óráig halasztott a rendezőség, már miután esély sem volt a délnyugati szél érkeztére így lelőtték a napot. Folytatás holnap egy órakor…