Idén június elején az egyik legcsodálatosabb svéd 12mR yacht a Princess Svanevit (1930) visszatért a versenyzéshez. A hajót 1930 – ban építették és az utolsó felújítása nemrég fejeződött be, amivel Classic Boat Awards – ot nyertek a 40 láb feletti Restored Sailing Vessel kategóriában. A hajó Raymarine 2 Star, versenyen indult, ami a Silverrudder mellett az egyik legkeményebb négykezes verseny a Balti tengeren.

A hajón 2017 és 2022 között végzett aprólékos restaurálással, visszanyerte 1930 – as állapotát és megjelenést, de „Ő nem múzeumi darab. Versenyzésre született” – jegyezte meg Charlotte Hellman, a hajót birtokló alapítvány elnöke.

 „A hajóval való versenyzés az egyik módja annak, hogy tiszteljük történelmét, és szélesebb közönség elé tárjuk őt és az általa képviselt kulturális örökséget.”

A Raymarine 2 Star versenyt 2008 óta rendezik meg, és az egyik legigényesebb tengeri versenynek tartják az északi régióban. A 300 mérföldes pályát a nyílt tengeren vitorlázzák, két fős legénységgel, más néven négykezesen.

A versenyre Gustaf Dyrssent és Anders Lewandert vállalkozott, mindketten tapasztalt vitorlázók (Anders az Ericsson 3 kormányosa volt 2008 – 09 – es VOR – on). Kettőjüket Malcolm Hanes fotós és vitorlásversenyző kísérte el, de neki nem a vitorlázás volt a feladata, hanem az hogy az eseményeket rögzítse.

A 22 méter hosszú és 27 tonnás Princess Svanevit – et nem volt egyszerű feladat két fővel vitorlázni, de szerencsére a körülmények kedvezőek voltak a versenyhez. A 25 méteres árbóc és a széllel szemben közel 240 m2 kezelése megfelelő kihívás volt a legénység számára. Alapvetően ezeket a 12mR jachtokat pályaversenyekre tervezték ahol 12 – 14 fős legénység vitorlázott velük.

 „Ez egy elég őrült projekt volt, de mindemellett nekünk a saját és a hajó biztonsága volt az első, illetve az hogy minél többen megismerjék a hajót” – ismerte el Gustaf.

Anders vitorlakészítő a North Sailsnél, és a felújítás során a Princess Svanevit vitorláinak fejlesztéséért volt felelős. Több éve részt vett a projektben.

Princess Svanevit a fentieknek megfelelően nem a mezőny elején végzett a modern flottában, de a Raymarine – nak hála, minden kikötőben kiemelt helyen horgonyzott ahol sokan megcsodálhatták…