Reggel igazi America’s Cup hangulat költözött Porquerolles – be, amikor is a 12mR osztály jeles képviselői az idei Világbajnokságra gyülekeztek. A 12mR osztály és az America’s Cup 1958 és 1987 között elválaszthatatlan volt, hiszen akkor ezekkel a hajókkal küzdöttek a Kupáért. A 12mR világbajnokságot első ízben rendezhette meg a Porquerolles Yacht Club, akik rettentően örültek a népes 14 hajós mezőnynek. Az utóbbi években szerencsére már nem csak az amerikai, az észak európai, hanem a Mediterrán 12mR flotta is igen aktív, és valószínű ennek is köszönhetően sikerült a világbajnokságot ide szervezni.

Látványos és varázslatos hétre számíthatunk:

A hétfői nap „csak” edzéssel illetve egy délutáni próbafutammal telt a csapatoknak a Hyères – i öbölben, de kedd reggeltől már rendeznek éles futamokat is. Izgalmakban nem lesz hiány, ezt talán olyan nevek garantálják, mint az ötszörös olimpiai érmes brazil Torben Grael, aki a Kookaburra II – t kormányozza, és akit fia a szintén olimpikon (49er) Marco Grael segít majd a fedélzeten. Egy két nevet talán érdemes még megemlíteni a teljesség igénye nélkül: Matteo Plazzi (ITA), 2010 – ben America’s Cup győztes, Pietro D’Ali (ITA), Francesco Binetti Pozzi (ITA), Santiago Lange (ARG) Rio Nacra 17 – es bajnoka, Robbie Naismith (NZL), Dan Slater (NZL) Finnes olimpikon London, Jesper Bank (DEN) háromszoros olimpiai érmes, Magnus Holmberg (SWE).

Talán nem érdemes elfelejteni a francia Marc Pajot – ot sem aki a French Kiss – t kormányozta 1987 – ben a Kupán. Ebben a csapatban vitorlázott Marc Vallin is aki most újra vitorlázik a hajóval. A csapatot erősíti Marc Bonduelle is, aki 3 Kupa kampányt tudhat magáénak francia hajókkal, illetve Paul Ayasse aki ’74 – ben és ’80 – ban vitorlázott Francia kihívókkal.

„El vagyok ragadtatva, hogy a 12mR Világbajnokságot Porquerolles – ben rendezik. Ez egy csodálatos lehetőség a klubnak és a Francia flottának is” – mondta el Marc Pajot a French Kiss kormányosa.

2021 Evli 12 Metre Worlds I Felix Diemer

A világbajnokságon a 12mR flotta két csoportban vitorlázik majd: Az első csoportba hét hajó: a Grand Prix divizió (1983 és 1987 között épült hajók), és a Modern divízió (1963 és 1983 között épült hajók). A második csoportban szintén hét hajó versenyez majd melyek a Vintage divízióba tartoznak (1950 előtt épült hajók).

Az 1 – es csoport hajói: France I, French Kiss, Crusader, South Australia, Kookaburra II, Kookaburra III és a Kiwi Magic.

Az 2 – es csoport hajói: Thea, La Spina, Jennetta, Flica II, Nini Anker, Northern Light és a Vim.

Kedden az első rajtot 11.00 órára tervezik. Az előrejelzések biztatók hiszen 15 – 20 csomós keleti szelet ígérnek