A Round The Island Race is talán egy olyan vitorlás esemény, amit nem érdemes kihagyni. A több mint 1200 hajót és 10000 vitorlázót vonzó, minden évben megrendezésre kerülő esemény, a vitorlássport egyik kiemelkedő versenye. Ez a vitorlásverseny a szigetországban a negyedik legnagyobb sportesemény a résztvevők tekintetében a Londoni maraton, valamint a Great North és South Runs után.

Az 50 tmf – es versenypálya nem igazán a hosszával, hanem inkább a trükköségével és szépségével vonzza a versenyzőket. A Solent – en hajózni mindig nagy kihívás. A rajt az ikonikus Cowes – ból (Isle of Wight) indul, majd a mezőny a Solent – en a Needles – ig vitorlázik, ezután elhalad a St. Catherine pont mellett, megkerüli a Bembridge Ledge – i pályajelet, majd visszatér Cowes – ba ér.

A Klasszikus jachtok és a Round The Island Race

Ez az 1931 – ben alapított verseny, napjainkban a világ legnagyobb mezőnyét vonzó esemény, amely ösztönzőleg hathat a klasszikus jachtokra is. A klasszikus hajó nevezések – hasonlóan más mezőnyökhöz is – kis mértékben visszaestek az utóbbi években, köszönhetően a COVID – nak, ezért a szervezők külön figyelmet fordítanak a klasszikusok motiválására, hogy visszatérjenek ehhez a különleges versenyhez.

A Round The Island Race egy olyan verseny, amelyet gyakran klasszikus hajók nyertek az IRC számítás szerint, mint például a Contessa 26 – ok vagy a Nordic Folkboat – ok, melyek eddig nyolc alkalommal diadalmaskodtak.

A versenyt kezdetektől az Island Sailing Club (ISC) szervezi. Az idei versenyre már március elejétől lehet nevezni early bird kedvezménnyel június elejéig, majd ezután teljes áron június 12 – ig. A Round The Island Race rajtja június 15 – én lesz.  

A verseny honlapja:

https://www.roundtheisland.org.uk

www.islandsc.org.uk