A hétvégén fejeződött be Grazie di Porto Venere – ben, a Le Vele d’Epoca dell’Alto Tirreno – Trofeo Valdettaro, melyet ideális vitorlázó időben sikerült megrendezni. A versenyen 49 klasszikus hajó indult, köztük az 5.5mR class – ok és latin vitorlázatú Gozzo – k is.

A Vintage Yachtok között a Margaret (1926), a Classic Yacht kategóriában pedig a Crivizza (1966) nyert, aki emellett a Valdettaro Challenge Trophy – t is megnyerte.

A két napos regattán csodálatos napsütés és 10 kts – es szél fogadta a vitorlázókat. A negyvenkilenc hajóból 23 a Vintage, 5 a Historic kategóriában indult, emellett 15 Gozzo és 6 5.5mR yacht indult még a versenyen.

A mintegy 300 versenyző szombat esti közös vacsoráját a Cantiere Valdettaro hajógyárban rendezték, ahonnan hamarosan ismét vízre száll a Marina Militare Corsaro II – je.

A verseny és a gálavacsora mellett három kiállítás kapott még helyet a hajógyárban. Az első tárlat a „A tenger fia és a szél barátja” címmel nyílt és egész nyáron látogatható lesz. A második tárlaton Corrado Ricci újságíró, a Cantiere della Memoria „lelke” gyújtötte össze, a modellgyártó Ornello Ferraresi építőműhelyében készült félmodelleket. A harmadikat tárlat az 1932 – ben épült Vera Mary szkúner restaurálásának folyamatát mutatja be, amely a Cantiere  Valdettaro öt évnyi munkája után térhetett vissza a vitorlázáshoz. Az eseményhez a zenét a Marittimo Nord zenekara szolgáltatta.

Ahhoz hogy a verseny ilyen sikeres legyen elengedhetetlen a megfelelő háttér. Az esemény fő rendezője a Marina Nord – Se.Ve.Spezia és az Olasz Vitorlás Szövetség (FIV) volt, a vízi rendezésért pedig az Associazione Italiana Vele d’Epoca (AIVE) felelt. Emellett az esemény szponzorai voltak: a Comitato Internazionale del Mediterraneo (CIM), az Association of Historical Sails Viareggio, a Lega Navale Italiana La Spezia, a Comitato Circoli Velici del Golfo della Spezia, a Garmin, az Osculati, az Olimpic Sails, a Cantiere della Memoria, a Massucco Azienda Agricola, az Extrema Ratio…

Vasárnap reggel a verseny egy felvonulással indult ahol egy szál virág tengerbe dobásával emlékeztek meg a résztvevők, Giancarlo Lodigianira, a Associazione Italiana Vele d’Epoca nemrég elhunyt elnökére…