Az osztály megálmodójáról, a híres norvég hajótervezőről elnevezett vándordíjért versenyeznek a Dragonok a hétvégén Csopakon. A Johan Anker Kupa hagyományosan a klasszikus, közel száz éves osztály flottbajnoksága, amelyet 2008 óta évente rendez meg a Magyar Dragon Szövetség. 

A házigazda idén ismét az EGIS SE lesz Csopakon, amely már két éve kitűnő körülményeket biztosít a „sárkányhajósoknak”.  A Dragon one-design osztály, így ennek megfelelően szoros csatákra lehet számítani.  

A verseny pénteken a 12.30 órakor tartandó kormányosértekezlettel kezdődik, az első futam tervezett időpontja 14.00 óra. A versenykiírás szerint nyolc futamot terveznek a Csopak előtti vizeken.  

„Nagyon fontos számunkra, hogy a fiatalabb generációt is megismertessük ezzel a klasszikusan elegáns, száz éves kora ellenére még mindig rendkívül népszerű hajóosztállyal, ezért is nagy öröm számunkra, hogy egyre több ’családi’ legénység áll össze versenyeinkre” – hangsúlyozta Náray Vilmos, az osztályszövetség vezetője.  „A Dragonok legnagyobb vonzereje, hogy a one-design tervezés miatt nincs nagy sebességkülönbség a hajók között, külföldön is lehet versenyezni és csak három emberre van szükség a csodálatos, vízközeli, vitorlás élményhez” – emelte ki a Magyar Dragon Szövetség elnöke. 

A versenyre 10-12 hazai hajót várnak. A legnagyobb esélyesek a hazai pálya előnyével rendelkező csopaki Luna (Zenthe Ferenc) vagy a két évvel ezelőtti győztes Das Boot lehet. A verseny szakmai színvonaláról nagyszerű rendezői gárda gondoskodik majd, a főrendező Verebély Tibor, az óvási bizottság elnöke pedig Igali Csilla lesz.  

A Dragon osztály nemcsak a vízi csatákról, hanem a kiváló parti hangulatról is híres, és ez most sem lesz másképp: pénteken zsíroskenyér-fröccs-party várja a résztvevőket az EGIS SE jóvoltából, szombaton pedig reggeli és vacsora is lesz, amelyet a Carpe Diem legénysége ajánlott fel a résztvevőknek. 

Forrás: Magyar Dragon Szövetség